Zdravje > Prehrana
908 ogledov

Zaprli slovenska školjčišča

Školjke Pixsell
Prepovedali promet z živimi školjkami.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pri uradnem vzorčenju ugotovila, da je v vzorcih iz školjčišč Seča, Strunjan in Debeli rtič, presežena mejna vrednost lipofilnih toksinov: "Zato je z današnjim dnem (27.9.2017) do nadaljnjega prepovedan promet z živimi školjkami iz omenjenih školjčišč," so zapisali na spetni strani. 

Školjčišče Debeli rtič je bilo preventivno zaprto že 18. 9., zaradi zapore na italijanski strani. Analizni izvidi so prav tako pokazali povečano vsebnost lipofilnih toksinov.

Vsakoletni pojav

Gre za naraven pojav, ko se v morju čezmerno razbohoti enocelični plankton bičkarjev iz rodu Dinophysis. Školjke ga filtrirajo z morjem in skupaj z njim kopičijo lipofilne toksine, strupi, ki jih ne uniči niti kuhanje. Omenjeni  toksini  lahko že pol ure po zaužitju povzročijo trebušne težave.

Hujših posledic pri uživanju sicer ni, lahko pa so težave pri bolj občutljivih, kot so otrocih, starejši in bolniki tako hude, da morajo poiskati zdravniško pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice