Zdravje > Prehrana
1124 ogledov

Pozor, zaradi nevarne bakterije odpoklicali ta izdelek

trgovina nakupovanje živila Profimedia
Odpoklic zaradi ugotovitve prisotnosti verotoksične bakterije E.coli

Podjetje Hofer je iz prodaje odpoklicalo izdelek bio ajdova moka (1 kg) znamke Bio Natura, ki ga dobavlja Slavič Marko. Odpoklic je bil izveden zaradi ugotovitve prisotnosti verotoksične bakterije E.coli med enim od rednih preverjanj kakovosti.

Gre za izdelek z rokom uporabnosti 5. februar 2025 in serijskima številkama LOT20240502 in LOT20241402.

Izdelek je bil v redni prodaji v vseh trgovinah Hofer v Sloveniji. Kupci lahko izdelek vrnejo v najbližjo Hoferjevo trgovino in kupnino jim bodo povrnili tudi brez računa.

Več informacij je na voljo od ponedeljka do petka med 8. in 19. uro ter soboto med 8. in 16. uro na telefonski številki 01/8346 600 ali na e-naslovu info@podpora.hofer.si.

E.coli

E. coli je bakterija, ki živi v črevesju ljudi in živali, razširjena pa je tudi povsod, kjer pride do onesnaženja z iztrebki (fekalno onesnaženje npr. vode, zemlje, živil), navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ),

Poznamo različne podtipe E. coli. Glede virulentnosti jih razvrščamo na nevirulentne in virulentne seve (virulenca je sposobnost mikroorganizma povzročiti bolezen). Nevirulentni sevi so del normalne črevesne flore. Virulentni sevi povzročajo okužbe v prebavilih in zunajčrevesne okužbe pri ljudeh in živalih. Nekatere vrste E. coli izločajo toplotno stabilne in toplotno nestabilne strupe (toksine). Bakterije rastejo pri temperaturi od 2,5 °C do 45,5 °C (optimalna temperatura za rast in razmnoževanje je 37 °C). Nekatere vrste rastejo tudi v kislih živilih (pH 4,4 in manj). Morebitna prisotnost E. coli v živilih ali pitni vodi je zanesljiv pokazatelj fekalnega onesnaženja le-teh. Takšna živila predstavljajo tveganje za okužbo z različnimi povzročitelji črevesnih nalezljivih bolezni.

Prenos okužbe

Prenos okužbe je fekalno-oralen (blato-usta), posreden ali neposreden. Najpogostejši je prenos z različnimi onesnaženimi živili in vodo. Možen je tudi neposreden prenos z dotikom npr. prek rok negovalke na otroka ter prenos prek opreme in predmetov. Okužba je možna tudi pri kopanju v onesnaženi kopalni vodi ali z neposrednim stikom z živalmi. Prenašalci okužbe so tudi muhe in druge žuželke ter glodavci.

Možni vzroki za prisotnost bakterije v živilih, ki so pripravljena za uživanje: 

  • nezadostna osebna higiena, posebej ne dovolj temeljito umivanje rok;
  • nezadostno čiščenje in pranje živil, ki jih uživamo surove;
  • uporaba onesnažene pitne vode;
  • nezadostno vzdrževanje higiene v kuhinji,
  • nezadostno čiščenje opreme, pribora in naprav, križanje surovih in toplotno obdelanih živil, kar lahko povzroči naknadno onesnaženje.

Živila, ki so najpogosteje izvor okužbe z E. coli:

  • onesnažena pitna voda; 
  • nezadostno toplotno obdelano meso;
  • nepasterizirano mleko in nepasterizirani mlečni izdelki (siri, skuta, smetana …);
  • nepasterizirani sadni sokovi;
  • slabo oprana surova zelenjava in sadje.

Bolezenski znaki Bolezen nastopi po osmih pa do 48-ih urah, lahko pa tudi do desetih dni po zaužitju okužene hrane, odvisno od podtipa bakterij. Znaki bolezni so napet trebuh, slabost, trebušni krči, bruhanje, driska (vodena ali krvava), lahko povišana telesna temperatura. Bolezen traja nekaj dni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.