Zdravje > Prehrana
29923 ogledov

Pozor, zaradi te nevarne bakterije Hofer odpoklical izdelek

nakupovalni voziček trgovina živila Profimedia
Odpoklic izdelka pečena šunka/pečeno pleče v mreži.

Podjetje Hofer obvešča o odpoklicu izdelka pečena šunka, sorte pečeno pleče v mreži z rokom uporabnosti 1.10. 24 in serijo L: 1421500, ki ga dobavlja podjetje Celjske mesnine. Kot so pojasnili na spletni strani podjetja, je bila pri enem od rednih preverjanj kakovosti ugotovljena prisotnost bakterije listerije (Listeria monocytogenes).

 | Avtor: Hofer Hofer
"Iz previdnosti zato kupce prosimo, da omenjenega izdelka ne zaužijejo, temveč ga vrnejo v katerokoli trgovino HOFER, kjer jim bomo kupnino povrnili tudi brez predložitve računa," piše v sporočilu.

Izdelek je bil v redni prodaji v vseh trgovinah HOFER v Sloveniji. To opozorilo še ne pomeni, da je odstopanje od pričakovane kakovosti izdelka povzročil proizvajalec ali prodajalec, dodajajo. 

Več informacij je na voljo od ponedeljka do petka med 8. in 19. uro ter soboto med 8. in 16. uro na telefonski številki 01/8346 600 ali na e-naslovu.

Paličasta bakterija, ki je razširjena v naravnem okolju

Bakterijska okužba z listerijo sodi med najnevarnejše. Simptom okužbe je povišana telesna temperatura, ki jo lahko spremlja glavobol. Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje to paličasto bakterijo nnajdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih žiivilih.

Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza. Listerioza je zoonoza (bolezen živali, ki se prenaša na ljudi). Med domačimi živalmi se okužba najpogosteje pojavlja pri drobnici, zbolijo pa tudi prašiči in govedo. Okužba pri živalih poteka praviloma kot težko sistemsko obolenje z vnetjem možganov in možganskih ovojnic, s septikemijo (prisotnost bakterij v krvi) in splavom pri brejih živalih. Listerioza pri ljudeh Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 20:51 29.avgust 2024.

    upam da Bizovičarju dajo najprej vse v pokušino, predno nam servira tiste svoje bolne reklame. ehhh, ko bi vsaj imel dobre vile..

  • falot 15:53 29.avgust 2024.

    Večinoma ima odpoklice Hofer.

  • miho 15:37 29.avgust 2024.

    Kakšen namen imajo bakterije s tem, ko povzročijo bolezen? So to zajedalci, plenilci?