Čeprav je večina mlečnih izdelkov neškodljivih in lahko koristijo zdravju, jogurt prednjači pri zmanjševanju tveganja za resne bolezni, piše v raziskavi, objavljeni v priznani strokovni publikaciji European Journal of Clinical Nutrition.
Dve do tri porcije na dan
Poleg osnovne prehrane lahko probiotiki v jogurtu in tudi kefirju nudijo dodatne koristi za zdravje črevesja in imunskega sistema, čeprav je na tem področju potrebnih še več podrobnejših raziskav. Sicer se za zadovoljevanje potreb po beljakovinah in mikrohranilih običajno priporočata dva do tri porcije teh izdelkov na dan, ugotavljajo raziskovalci.
Rezultati te študije kažejo, da uživanje mlečnih izdelkov ni povezano s povečanim tveganjem za nenalezljive bolezni ali umrljivost. Pravzaprav lahko njihovo uživanje nekoliko zmanjša tveganje za številne zdravstvene izide, vključno z neželenimi srčno-žilnimi izidi in nekaterimi vrstami raka, kot so rak mehurja, rak dojke, rak debelega črevesa, rak jeter, rak ustne votline in rak jajčnikov. Nekatere študije so uživanje mlečnih izdelkov povezale tudi nižjimi stopnjami sladkorne bolezni tipa 2 in boljšim zdravjem kosti.