Eden od pomembnih dejavnikov za odlično žar pojedino, je seveda marinada. Nanjo moramo misliti že pred piknikom, ter vanjo položiti slastne kose mesa, lahko tudi kose tofuje. Pikantno, sladko ali eksotično, eksperimentirajte z začimbami in se naslednji dan pustite presenetiti.
Ne le za meso, žar je odlična izbira tudi za pečenje zelenjave, ki ob tovrstni pripravi ostane hrustljava. Zelo okusne so pečene rdeče paprike, ki jih postrežete hladne in marinirane. Seveda so vedno za mnoge najbljubše bučke ali jajčevci. Te dni lahko izkoristite tudi sveže šparglje in jih popečete skupaj s sirom. Za sladico ali drugačno prilogo k mesnim jedem na žar položite sadje, na primer jabolka, banane ali jagode. Kmalu pa prihaja sezona lokalnega in težko pričakovanega sadja, kot so denimo češnje ...
Slasten recept z marinado za tofu
Mariniran tofu na žaru s sredozemsko solato
Potrebujete:
1/4 skodelice limoninega soka
1 žlico oljčnega olja
3 stroke česna
2 žlički posušenega origana
1/2 žličke soli
poper
40 dag tofuja
Za solato potrebujete:
2 na kocke narezana paradižnika
1 na kocke narezano kumaro
1/4 skodelice sesekljane šalotke
1/4 skodelice sesekljanega peteršilja
1/4 skodelice oliv
2 žlički oljčnega olja
1 žličko belega vinskega kisa
1/4 žličke soli
poper
Priprava:
Iztisnite limonin sok; primešajte mu olje, česen, origano, sol in poper.
Narežite tofu na rezine, ga postavite v globok krožnik in čez polijte marinado. Pustite, da stoji vsaj pol ure.
Rahlo naoljite žar in odcedite tofu, preden ga položite na segrete rešetke. Na vsaki strani pecite tri ali štiri minute.
Postrezite s solato.