Zdravje > Prehrana
110 ogledov

Ste tudi vi med tistimi, ki jo ignorirajo?

Koleraba je zelo hranilna, prijetnega vonja in okusa, jemo pa jo lahko surovo al Žurnal24 main
Koleraba je odlična zimska zelenjava, ki bo popestrila vaš zdrav jedilnik.

Prav pozimi je na trgovskih policah pogosta tudi sveža koleraba. Ste tudi vi med tistimi, ki gredo le mimo in je nikoli ne kupijo? Naj se to spremeni.

Surova koleraba je namreč zelo zdravo živilo, spade tudi med živila z največ vitamina C. Zelena paprika, ki velja za živilo z največ vitamina C, ima v sto gramih tudi 183 miligramov C vitamina. Koleraba z 62 miligrami prehiti celo zelje z 42 miligrami, pomarančo z 59 miligrami ali ananas z 48 miligrami.

Vsebuje tudi veliko kalcija, magnezija, kalija, natrija in vitamin A. Je polna antioksidantov, upočasnjuje staranje, zmanjša tveganje za degenerativne bolezni, izboljša prebavo, pomaga pri delovanju ledvic in mehurja ter poskrbi za manj slabega holesterola v krvi.

Kuhana ali surova

Je idealna za hujšnje, saj ima nizko energijsko vrednost, pripravimo pa jo lahko na številne načine. Iz kolerabe naredimo juho, pire, pito ali zelenjavno prilogo. Če jo narežemo na kocke v velikosti enega centimetra, jo kuhamo v slani vodi okoli 25 minut. Kot pire bo najboljša zmešana s krompirjem.

Lahko jo uživamo surovo, kot naribano jo dodamo solati, narezano na palčke pa ponudimo kot zdrav prigrizek.

Rumena koleraba

Znanstveniki so prepričani, da rumena koleraba prav tako kot druge kapusnice vsebuje kemične spojine, ki naj bi preprečevale nekatere vrste raka. Najpodrobneje preučujejo indole in izotriocianate. Prvi spodbujajo delovanje encimov, ki zmanjšujejo učinke estrogena, ki spodbuja nastanek raka na dojki, izotiocianati pa naj bi sprožili nastajanje encimov, ki varujejo DNK pred poškodbami rakotvornih snovi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.