Nekatera živila v hladilniku spremenijo okus in tudi kakovost.
Dandanes hrano najpogosteje shranjujemo v hladilniku, zaradi katerega nam ni potrebno skrbeti, da bi jo morali že dva dni po nakupu metati stran. A hladilnik ni vedno najboljša izbira, saj lahko spremeni okus in kakovost hrane. Za nekaj izdelkov je bolje, da se shranjevanju v hladilniku izognete.
1. PARADIŽNIK
Paradižniki v hladilniku izgubijo okus, saj se ustavi proces zorenja. Hladen zrak vpliva tudi na teksturo paradižnika, sadež zato raje shranjujte v košari ali stekleni posodi.
![Lušt | Avtor: Žurnal24 main](/media/img/f3/4f/decfc0688157335c1da3.jpeg)
2. BAZILIKA
Največji problem shranjevanja bazilike v hladilniku je, da bo absorbirala preostale vonjave, zato jo raje shranjujte v kozarčku vode na pultu v kuhinji. Če jo resnično želite shraniti za dalj časa, jo raje zamrzinte.
![bazilika | Avtor: Mercator](/media/img/48/04/dd15d00a7b951a90cfef.jpeg)
3. KROMPIR
Tudi krompir se bo v hladilniku prej pokvaril kot ohranil. Nizke temperature bodo iz škroba v krompirju naredile sladkor, zato ga raje shranite v papirnato vrečo in ga postavite na hladno ter temno mesto.
![krompir | Avtor: Žurnal24 main](/media/img/69/70/5ffe9f06570456ef7d48.jpeg)
4. ČESEN
Pri česnu je problem podoben kot pri krompirju. Potrebno ga je shranjevati na hladnem in v temi, a ne v hladilniku, kjer lahko splesni ali izgubi trdoto.
![česen | Avtor: Žurnal24 main](/media/img/f8/ba/3f2a67218affd36b289a.jpeg)
5. ČEBULA
Potrebno jo je shranjevati na suhem, hladnem in temnem prostoru ter ločeno od krompirja. Če ju shranjujete skupaj, bosta hitreje propadla.
![Čebula | Avtor: Shutterstock](/media/img/0f/fd/8dd056073dc901e30a31.jpeg)
6. AVOKADO
Če so ob nakupu zreli in jih ne nameravate takoj porabiti, jih lahko shranite v hladilniku, če pa še niso mehki, hladilnik ni pravo mesto za njihovo shranjevanje, saj se v njem ustavi proces zorenja.
![avokado | Avtor: Shutterstock](/media/img/81/1a/4877594aa0c01590f27e.jpeg)
7. OLIVNO OLJE
Večina ljudi se strinja, da olivnega olja ne postalvljamo v hladilnik, saj se spremeni njegova mazljivost. Primerno mesto je hladen in temen prostor.
![oljčno olje olivno olje | Avtor: Shutterstock](/media/img/2f/e2/d4c0ba66fafa8642ed16.jpeg)
8. KRUH
Ena od večjih napak, ki jo lahko naredite, je shranjevanje kruha v hladilniku, kjer se bo zelo hitro posušil. Kruh, ki ga porabite kmalu, shranjujte izven hladilnika, preostalega pa raje zamrznite.
![kruh | Avtor: Saša Despot](/media/img/74/e7/9cac256fa6d73d0ec582.jpeg)
9. KAVA
Kava bo v hladilniku izgubila svoj okus ter se tako kot bazilika navzela preostalih vonjev. Raje jo shranjujte na temnem, hladnem in suhem mestu.
![kava alkohol | Avtor: Shutterstock](/media/img/25/19/5956c19a05e016bf58a0.jpeg)
10. MED
Za shranjevanje meda v hladilniku ni nobene potrebe, poleg tega lahko v hladilniku kristalizira.
![Čebele in čebelar | Avtor: Profimedias](/media/img/41/b5/816d5f1b27621b352af6.jpeg)
12. LIMONE, POMARANČE in LIMETE
Shranjevati bi jih bilo potrebno pri sobni temperaturi, saj hladen zrak spremeni kakovost sadeža.
![citrusi, agrumi | Avtor: Žurnal24 main](/media/img/ae/c0/a1f06fb03b0349d028c7.jpeg)
13. KISLE KUMARICE
Shranjujte jih na vratih hladilnika, saj nekatera druga živila potrebujejo za shranjevanje nižje temperature.
![kumarice | Avtor: Shutterstock](/media/img/15/3b/8e146a8461115168232b.jpeg)
14. ZELIŠČA
Prav tako ni potrebe, da v hladnilniku shranjujete zelišča, ki jih prinesete iz tržnice, kot so rožmarin ali meta. Z nizkimi temperaturami boste uničili njihov okus, zato jih raje postavite v kozarec z vodo.
![zelišča | Avtor: Shutterstock](/media/img/29/ba/ab58a741528e1d6cafb1.jpeg)
15. SOLATNI PRELIVI
Večina solatnih prelivov, ki bazirajo na olju ali, se ne shranjuje v hladilniku. Drugače je s prelivi, ki temeljijo na smetani ali jogurtu - ti morajo biti v hladilniku.
![olivno olje | Avtor: Shutterstock](/media/img/5d/dc/a54e318e6eb363431399.jpeg)