Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sporoča, da je preko različnih virov prejela informacijo o umiku BIO - grenkih mareličnih pečk zaradi visoke vsebnosti cianovodikove kisline. "Cianovodikova kislina je za ljudi toksična in lahko privede do zastrupitev," opozarjajo na upravi.
Podatki o izdelku:
Ime izdelka: BIO - grenke marelične pečke (BIO-Bittere Aprikosenkerne)
Poreklo: Pakistan
Blagovna znamka: Gesund + Leben
Posredniki v Sloveniji: K NARAVI d.o.o., Ljubljana
BIO SI d.o.o., Ponikva
KOROŠKA KAŠČA d.o.o., Slovenj Gradec
Bajka-Petra Strgar Riznar s.p., Gornja Radgona
Na Nacionalnem inšitutu za javno zdravje opozarjajo, da grenka jedrca mareličnih koščic lahko naravno vsebujejo visoke vsebnosti amigdalina - cianogenega glikozida. Preko delovanja encimov po stiskanju, trganju oz. žvečenju rastlinskih tkiv ali s pomočjo mikroflore želodca pri ljudeh ali živalih, se iz njih sprosti strupena cianovodikova kislina. Potrošnikom priporočajoo, naj upoštevajo priporočene vnose grenkih jedrc mareličnih koščic, ki jih navaja proizvajalec na embalaži izdelka, hkrati pa svetujejoo, naj dnevni vnos ne bo višji od dveh grenkih jedrc mareličnih koščic.
A ni čudno (ali pa se mi samo zdi?), da zadnje čase vsaj 80% odpoklicev živil zaradi takšnih in drugačnih primesi v imenu nosi BIO? A ste tisti, ki plačujete 5X ceno izdelka zaradi nalepke "bio" še vedno prepričani, da… ...prikaži več jeste bolj zdravo od drugih, ki se futramo "navadno"? Močno dvomim :)
zakaj pa prodajate muslimanska živila iz pakistana na slovenskih policah ???