"Aromatiziranje vaniljevega sladoleda je prava umetnost, saj imajo proizvajalci na voljo več kombinacij različnih zvrsti vaniljeve arome, tako tiste, pridobljene iz prave rastline in iz drugih naravnih snovi, aroma pa je lahko pridobljena tudi sintetično," opisujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).
Da bi se ljubitelji vanilije lažje znašli pri deklaracijah, so pripravli jasen in koristen opis, kaj določena oznaka pomeni.
Mleti vaniljev strok, zrna vanilje
V sladoledu je dobesedno zmlet vaniljev strok ali pa postrgana zrna iz njegove sredice. Ta je črna in ima najbolj intenzivno aromo.
Naravna vaniljeva aroma
Vsebovati mora 95 odstotkov arome iz stroka vanilje (po navadi je to alkoholni ekstrakt), 5 odstotkov pa lahko sestavljajo arome iz drugih naravnih snovi.
Aroma burbonske vanilje
Narejena je iz burbonske sorte vanilje, ki raste na otokih Madagaskar, Reunion, Comoros in Mayotte, v strokovnih krogih pa velja za vrhunsko sorto vanilje.
Naravna aroma, aroma, vaniljeva aroma
Ti izrazi pomenijo nedefinirano mešanico naravnih vaniljevih in sintetičnih arom.
"Če imate radi okus ali aromo vanilje, potem bodite posebej pozorni na navedbe o tem, katera vrsta vaniljeve arome je dodana med sestavine sladoleda," še svetujejo na ZPS.