Namesto, da si letos med piknikom privoščite pivo kot samostojno pijačo, ga raje uporabite za marinado, sporočajo znanstveniki. Raziskava iz leta 2014 je namreč pokazala, da lahko mariniranje v pivu zmanjša rakotvorne kemikalije za polovico. Čeprav je bila raziskava opravljena že pred leti, jo sedaj pred sezono piknikov znova objavljamo.
Uporabili tri različne vrste piva
V sklopu raziskave so znanstveniki štiri ure marinirali svinjino, saj so se v tolikšnem času ustavile kemične reakcije na površini mesa. Za marinado so uporabili tri različne vrste piva: lager, brezalkoholni lager in temno pivo, poroča časnik Independent.
Rezultati so pokazali, da so vsa piva znižala raven osmih vrst policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH). Te rakotvorne kemikalije se tvorijo, kadar je meso kuhano pri zelo visokih temperaturah.
Zdravstveni strokovnjaki priporočajo omejitev izpostavljenosti PAH zaradi njihove povezave z nastankom raka, tumorjev, okvar pri rojstvu in "reproduktivnih težav" pri laboratorijskih živalih kar ogroža zdravje. Organske spojine PAH se ne akumulirajo, vendar se v telesu intenzivno presnavljajo, pri čemer nastajajo produkti, ki so lahko rakotvorni.
Temno pivo kot najbolj učinkovito
Temno pivo se je izkazalo za najučinkovitejše, saj je zmanjšalo raven škodljivih kemikalij za skoraj polovico, so povedali raziskovalci. Raven PAH se je s temnim pivom znižala za 53 odstotkov. Brezalkoholno pivo je bilo najmanj učinkovito, vendar je vseeno rahlo znižalo raven vsebnosti kemikalij.
dezurni@styria-media.si
A zato rabimo strokovnjake? To je znano vsakemu roštiljarju....
spet neki butl znanstveniki