Zdravje
59593 ogledov

Previdno, v Mercatorju umaknili živilo zaradi rakotvorne snovi

nakupovalni voziček trgovina Profimedia
Živilo so umaknili zaradi presežene vrednosti kadmija.

Tudi tokrat gre za zamrznjeno špinačo. "Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila s strani odgovornega nosilca živilske dejavnosti obveščena o umiku dodatnega proizvoda iz prometa (glej objavo z dne 4.10.2024). Ista surovina je bila uporabljena tudi za druge proizvode. Umik se izvaja zaradi presežka zgornje mejne vrednosti za kadmij," piše na spletnih straneh gov.si. Spomnimo: pred kratkim je do umika špinače prišlo tudi v Sparu. Več o tem tukaj.

"Potrošnikom svetujemo, da živila iz previdnosti ne zaužijejo, temveč vrnejo na mesto nakupa," so še zapisali pri Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Razlog odpoklica

Kadmij je dokazano rakotvoren, IARC (Mednarodna agencija za raziskovanje raka) ga je uvrstila v kategorijo I. Kopičenje kadmija v ledvicah povzroči okvaro ledvic, kopičenje v drugih delih telesa pa povzroča motnje v metabolizmu kalcija in vitamina D. Več o škodljivih učinkih kadmija tukaj.

Podatki o živilu

Špinača briket, zamrznjeni, Garden Good, 450g, Lot: 49267 in lot:45426; oba uporabno najmanj do: 21.05.2026.

Dobavitelj: VINKA plus d.o.o. , Hrvaška

Distributer: Mercator d.o.o.

Vrsta tveganja: mikrobiološka tveganja
Država porekla: Italija

Opis nevarnosti: presežena mejna vrednost za kadmij.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 8
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:55 13.oktober 2024.

    V tej naši zloveniji nam prodajajo tisto,kar v italiji in avstriji vozijo na smeti,toliko o kvaliteti izdelkov,pa še dražje je kot pri njih,MF

  • Idioti 01:26 13.oktober 2024.

    Hrvaški uvozniki kupujejo najcenejše na svetovnem trgu in zastrupljajo Hrvate , da je joj . 40 let stara govedina iz Argentine , pa miši v konzervah fižola . No in sedaj , ko je Merkator Hrvaški , si je klika ...prikaži več okoli HDZ vzela še slovensko tržišće za svojo banditsko raboto ! Verjetno vam je jasno že zdavnaj , da MERKATOR NI VEČ VAŠ DOBRI SOSED !

  • Soljatar 21:58 12.oktober 2024.

    Merkator nikoli ni bil ne vem kaj, ampak od kar so ga pa Hrvati prevzeli, je pa sploh tretjerazredna balkanska štacuna z tretjerazredno robo...