Zdravje
7134 ogledov

Psiholog odgovarja: Zato nekateri tako hitro zbolijo na dopustu

Kašelj, astma, prehlad
1/3
Profimedia
Nekateri zelo hitro zbolijo na dopustu zato, ker se takrat začasno odmaknejo od povzročiteljev stresa, s katerimi se soočajo v življenju.

Vsi se veselimo težko pričakovanih počitniških dni. Po celem letu napornega dela lahko nekoliko odklopimo od vsakodnevnih skrbi in obveznosti. Pričakujemo počitek, sprostitev in priložnost, da počnemo, kar nas veseli in za kar med letom  zmanjka časa. Zgodi pa se ravno nasprotno. Prvi dan dopusta nastopi slabo počutje in udari bolezen.

Če se vam je to zgodilo, vas lahko vsaj malo potolažimo, da niste edini. Že pred časom je klinični psiholog  Ad Vingerhoets, zdaj že upokojeni profesor z univerze Tilburg na Nizozemskem skoval nov izraz - "bolezen prostega časa". Ta še posebej prizadene tiste, ki opravljajo zahtevno delo, delajo preveč, so pod stresom in jim je težko se preklopiti na prosti čas.

prehlad | Avtor: Profimedia Profimedia
Deset let je proučeval skoraj dva tisoč ljudi in ugotovil, da je zdravstvene težave preko vikenda ali dopusta prepoznavalo okoli tri odstotke anketirancev. Najpogostejši simptomi, nad katerimi so se ljudje pritoževali, so bili glavobol, migrena, utrujenost, bolečine v mišicah in slabost. Nekateri so omenjali tudi simptome, ki spominjajo na virusne okužbe. 

"Nekateri zelo hitro zbolijo na dopustu zato, ker se takrat začasno odmaknejo od povzročiteljev stresa, s katerimi se soočajo v življenju – še posebej v službi," pa nam je pojasnil psiholog in psihoterapevt Božo Lalić. "Nekoliko posplošeno bi lahko rekli, da ko smo v stresu, ne zbolimo hitro za običajnimi boleznimi, recimo prehladi. Ko se umaknemo od nevarnosti in povzročiteljev stresa, pa se telo umiri in takrat se ponovno vzpostavi polno delovanje imunskega sistema. Ta prepozna, da je treba na delo in takrat zbolimo – saj veste, telesni simptomi bolezni so v mnogih primerih le delovanje imunskega sistema," je dodal naš sogovornik. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • mph2 09:34 30.julij 2024.

    Kaj je potem nasvet, biti stalno pod stresom in se ne prehladit in namesto tega umreti od infarkta, raka, ... zaradi stresa? Kakšne bedarije.

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:17 30.julij 2024.

    Manj bereš te bedarije,bolj si zdrav