Zdravje
114126 ogledov

Smrtonosna bakterija na pohodu, širi se z rekordno hitrostjo

bakterija Reuters
Stopnja umrljivosti po okužbi je kar 30-odstotna.

Na Japonskem se širi smrtonosna mesojeda bakterija; kot piše Telegraph, so v državi letos zabeležili kar 977 primerov sindroma streptokoknega toksičnega šoka (STSS), s čimer so že presegli lanski rekord 941 okužb.

Bolezen je posledica nenavadne manifestacije bakterije streptokok A, s katero je latentno okuženih od pet do dvajset odstotkov zdravih odraslih. Bakterija običajno ne kaže nobenih simptomov, lahko pa se razvije v vrsto bolezni, od tonzilitisa, impetiga do pljučnice.

V nekaterih primerih lahko postane tudi invazivna; iz vreznin in ran prodre globoko v mesna tkiva in mišice, zaradi česar je dobila ime "meesojeda bolezen", pojasnjuje Telegraph.

Začetni simptomi so vročina in bolečine v mišicah, ki jim sledi nizek krvni pritisk. Odpoved organov in septični šok se lahko pojavita že v 48 urah in - če se stanje ne zdravi pravočasno z antibiotiki - lahko povzroči smrt. Večina okuženih je starejših od 30 let, umrljivost pa je okoli 30 odstotkov.

Svetovna zdravstvena organizacija je opozorila prd boleznijo izdala že decembra 2022 po skoku okužb s streptokokom A v Veliki Britaniji, Franciji, na Irskem, Nizozemskem in Švedskem. Takrat je šlo v večini primerov za otroke.

bakterija Zdravje Zdravje Smrtonosna bakterija prvič v vodi, izdali opozorilo koronavirus COVID-19 laboratorij Zdravje Po novem koronavirusu nova nevarnost

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • sandi76 09:18 18.junij 2024.

    Eto nova tema za fotelj antivakserje !

  • Mojca Žugman 20:50 17.junij 2024.

    Žurnal24 nehajte nakladat!

  • Avatar Antikrist6
    Antikrist6 15:38 17.junij 2024.

    Naslednjih 14 dni bo ključnih, hehehe!