Zdravje
23325 ogledov

Sporočilo bolnišnicam: pripravite se na tretji val, na udaru bodo otroci

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Strokovnjaki opozarjajo, da se morajo bolnišnice pripraviti na dvojni val okužb s covid-19 in otroških infekcij, predvsem z RSV virusom. Dojenčki in majhni otroci v epidemičnih časih niso bili izpostavljeni običajnim virusom, zato lahko še prej zbolijo za respiratornimi boleznimi. Okužbe z RSV so še vedno prisotne tudi v Sloveniji.

Strokovnjaki opozarjajo, da se morajo bolnišnice pripraviti na dvojni val okužb s covid-19 in otroških infekcij, predvsem z RSV virusom. Hkrati opozarjajo, da bo tretji val epidemije verjetno dosegel vrhunec pri zasedenosti v bolnišnicah. Angleška državna zdravstvena služba za začetek (NHS) avgusta napoveduje tudi val okužb s RSV - respiratornim sincicijskim virusom med mlajšimi otroki, ki se sicer običajno pojavlja šele v jesensko-zimskem času.

Opozorilo bolnišnicam je NHS preko elektronskega sporočila z naslovom ''Pripravljamo se na tretji val okužb s covid-19'' poslalo kliničnemu osebju. Po poročanju Channel 4 News v Veliki Britaniji pričakujejo pol toliko okužb s covid-19 kot v prvem valu pandemije. Predvidevajo sicer, da bo manj bolnikov potrebovalo intenzivno nego, a bodo hospitalizirani tudi mlajših starosti, čeprav z manj resnimi zapleti.

RSV virus bo ogrozil predvsem mlajše otroke in dojenčke

Napovedujejo tudi nacionalni val okužb s respiratornim sincicijskim virusom ali RSV. Ta običajno povzroči blage simptome, lahko pa privede do bronhiolitisa in pljučnice, zlasti pri dojenčkih in mlajših otrocih. V zvezi z zapleti z RSV tudi pričakujejo povečanje števila hospitaliziranih otrok.

Pediatri že mesece opozarjajo na tveganje za val okužb z RSV zunaj običajne zimske sezone, kot so to že opazili v Avstraliji in drugod. Razumljeno je, da je to tudi posledica dolgega obdobja, ko mnogi mlajši otroci zaradi ukrepov socialnega distanciranja niso bili izpostavljeni običajnim otroškim virusom.

Profesor Harish Nair iz Univerze v Edinburghu je dejal: ''V Združenem kraljestvu je RSV običajno zimski virus, ki povzroči veliko hospitalizacij. Pozimi je najpogostejši vzrok za hospitalizacijo na otroških dihalnih oddelkih. Gre predvsem za otroke, mlajše od enega leta.''

Nair je pojasnil, da je vrh hospitalizacij zaradi RSV okoli decembra ali januarja. Konec februarja je epidemije RSV običajno konec. A kot je dodal, je ''v zadnjih 18 mesecih ali približno v tistem času rojeni dojenčki niso bili izpostavljeni RSV. Imamo ogromno dovzetnih otrok, ki še nikoli niso bili izpostavljeni temu virusu."

Otroške urgence v Veliki Britaniji so že zdaj zasedene s primeri otrok, ki trpijo zaradi kašlja in težav z dihanjem. A kot je opozoril profesor, to niso primeri RSV ali covid-19 - so drugi virusi dihal, ki krožijo. ''Nujne službe so pod pritiskom. Če se začne val RSV, bomo imeli velik pritisk na pediatrični sistem bolnišnice. Na veliki preizkušnji bosta zmogljivost in odpornost zdravstvenega sistema."

Tudi v Sloveniji se okužbe še vedno pojavljajo v tem času. Število testiranih bolnikov na RSV med 31.5. in 6.6.2021 je znašalo 272, od teh sta bila dva pozitivna, kot je razvidno iz podatkov NIJZ. Kot še pojasnjujejo iz NIJZ, okužbe ''v nekaterih sezonah segajo v pomladanske mesece.''

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:42 17.junij 2021.

    Po takem letu, ki smo ga ravno preživeli, bi se spodobilo, da vlada in stroka prenehata z ustrahovanjem in manipulacijo. Ljudje rabimo počitek!

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 23:10 17.junij 2021.

    Psihoza, priprava staršev in otrok na ceplenje s strupi... Banda pokvarjena ušiva

  • dani5 19:10 17.junij 2021.

    Vsak inteligenten Slovenec bi moral razumeti, za kaj se gre in kakšni so cilji propagande. 1 let in tri mesece, pa še sedaj ni virus izoliran. Kako lahko izumijo cepivo?