Zdravje
5029 ogledov

Nosečnice, tudi spanje je izjemno pomembno

babica
1/3
Dejan Bulut
Kako epidemija vpliva na nosečnice in koliko pozornosti naj namenijo spanju, smo se pogovarjali z babico Nastjo Pavel.

Nastja Pavel, diplomirana babica, magistrica zdravstvene nege in avtorica spletne strani Moja babica, je ena tistih, ki s svojim širokim znanjem, vsakodnevno miri nosečnice, ki se soočajo s takšnimi in drugačnimi vprašanji ter tegobami, vezanimi na nosečnost.

Moja babica Nastja | Avtor: Art box photography Art box photography
Na svoji spletni strani ponuja dostop do relevantnih, strokovnih informacij, v povezavi z ženskim zdravjem in zdravjem družin. Informacije so predvsem o reproduktivnem obdobju; nosečnosti, porodu in poporodnem obdobju.

"Na družbenih omrežjih pa želim te vsebine bolj preprosto predstaviti in jih začiniti s kančkom osebne note," pove sogovornica, ki se je za poklic babice odločila čisto slučajno, saj je sprva želela študirati farmacijo.

Vsakodnevno ste v stiku z nosečnicami. Kako po vašem opažanju epidemija vpliva nanje?

Ne le na nosečnice, tudi na ostalo populacijo lahko epidemija, predvsem psihološko, vpliva zelo slabo, če se od tega ne znamo ustrezno distancirati. V nasprotnem primeru je dobro, da poiščemo strokovno pomoč.

Zagotovo pa nas lahko pomirijo podatki, da nosečnice, ki nimajo pridruženih bolezni, niso bolj ogrožene, da zbolijo za boleznijo covid-19, v primerjavi z zdravimi nenosečimi ženskami. A morajo biti same vseeno pozorne, da čim bolj zmanjšajo možnost okužbe z virusom in posledično obolevanja za boleznijo. Zaradi sprememb v njihovem telesu in imunskem sistemu namreč vemo, da jih lahko nekatere okužbe dihal močno prizadenejo. So pa nosečnice preventivno uvrščene na seznam oseb z zmernim tveganjem (klinično ranljivih), saj so bolj izpostavljene različnim virusom, kot je npr. virus gripe.

Nosečnost Slovenija "Do sedmega meseca nosečnosti je vse potekalo normalno"

Spanec ni le nujen telesni počitek, ampak veliko več. Kakovost spanca je povezana z našim spominom, koncentracijo, počutjem, produktivnostjo, spanje vpliva na naš živčni sistem, raven hormonov, apetit, pomanjkanje spanca poveča tveganje za številne bolezni. V obdobju večjih duševnih in telesnih obremenitev, kot je trenutna epidemija, moramo spanju nameniti še posebno skrb, saj ima pomembno vlogo tudi pri krepitvi imunske odpornosti. Zato je naša nova misija na Žurnalovi rubriki Glas generacije: “Z boljšim spancem do boljšega jutri” . Projektu lahko sledite TUKAJ.

 
Kaj jim v zvezi s tem svetujete?

Če zbolijo, naj se ravnajo po objavljenih priporočilih. Vsekakor pa je nujna nadaljnja obravnava v primeru poslabšanja simptomov ali dolgotrajnega okrevanja, v izogib resnim zapletom.

Nekatere nosečnice tožijo, da jim zaradi epidemije odpadajo preventivni pregledi. V primeru okužbe ali stika z okuženo osebo je treba nujno obvestiti ginekologa, da se dogovorita za naprej. Sicer pa naj na lastno pest ne izpuščajo preventivnih pregledov v nosečnosti.

Nekaj časa ni bilo dovoljeno, da je pri porodu prisoten partner. Kakšen učinek ima lahko to na nosečnice?

nosečnost nosečnica | Avtor: Reuters Reuters
Sprva je lahko velik psihološki stres, saj danes velja prepričanje in praksa, da žensko v porodni sobi spremlja partner. Zato se tudi, vsaj v večini primerov, skupaj pripravljata na porod in starševstvo. Na delavnicah zelo rada vidim zavzete partnerje, ki lahko svoji partnerki tekom poroda stojijo ob strani in ji pomagajo.

Seveda babice ne morejo nadomestiti partnerja, lahko pa nosečnice pomiri dejstvo, da babica pozna fiziologijo poroda in splošne potrebe žensk med porodom. Tako jim je lahko vsaj malo lažje, če zaradi covid-19, partner ne bo prisoten pri porodu. Priporočam, da se nosečnica o morebitnih strahovih v zvezi z njegovo neprisotnostjo pri porodu s partnerjem pogovarja, o tem govori tudi z osebjem, ali poišče drugo strokovno pomoč že v času nosečnosti.

Pred kratkim je prišlo do primera smrti nosečnice med porodom zaradi okužbe s covid-19. Katera dognanja so bila na tem področju že odkrita? Koliko možnosti za zaplete je, in kakšne posledice (če sploh) ima lahko okužba matere na novorojenčka oziroma plod?

Zelo mi je žal zaradi razpleta te zgodbe, ob tej priložnosti bi želela družini izreči globoko sožalje.

Nekaj stvari na to temo je sicer že znanih, a vseeno premalo. Kar se trenutno kaže, je, da imajo tiste nosečnice, ki zbolijo v prvi polovici nosečnosti, blažji potek bolezni. Po do sedaj zbranih podatkih in izvedenih študij je več hospitaliziranih nosečnic v drugi polovici nosečnosti.

Na Ginekološki kliniki v Ljubljani so v poročilu, ki je prosto dostopno na spletu, navedli, da nosečnice niso bolj ogrožene od splošne populacije, kadar ne gre za nosečnico s pridruženimi boleznimi. Navedli so, da pri nosečnicah bolezen covid-19 običajno poteka z znaki blage gripe oz. prehlada; imajo vročino, kašljajo in imajo kratko sapo, kot pri ostali populaciji je bolezen spremljala sprememba za vonj in okus. Enako navajajo tudi tuji viri.

Dejstvo je, da je bolezen nova in še ni toliko znanih podatkov o posledicah. Zato še ne moremo z gotovostjo trditi, da nosečnica virusa ne more prenesti na plod, otroka.

Prav tako zaenkrat še ni podatkov za povečano tveganje za spontani splav, kot tudi ni dokazov o prirojenih napakah ploda zaradi okužbe z virusom.

Še enkrat bi opozorila, da če so bile v stiku z okuženo osebo ali vedo, da imajo covid-19, naj ne prikrivajo teh informacij. Pomembno je, da pokličejo v porodnišnico, kjer se na njihov prihod lažje organizirajo. Zaradi tega ne bo njihova oskrba nič slabša. Tudi če je ženska okužena, lahko svojega otroka po porodu eno uro pestuje in ga doji.

Nosečnost Pri nas Zdravje Umrla s covidom okužena nosečnica

Eno pomembnih vprašanj, s katerimi se posameznice soočajo med nosečnostjo, je zagotovo tudi spanje. Zakaj je kvalitetno spanje matere pomembno za plod in ali ima lahko nekvalitetno spanje negativne učinke nanj? 

Kvaliteten spanec je enako nujen kot kvalitetna hrana, dovolj tekočine in primerna telesna aktivnost. Gre za normalno fiziološko potrebo, ki je nujna in vpliva na naše zdravje ter počutje. Vemo, da je dober spanec eden od ključnih dejavnikov zdravja in brez težav lahko zaključimo, da je tako tudi v nosečnosti.

Spalna deprivacija ali nekvaliteten spanec lahko vodita v različna bolezenjska stanja. Obstajajo tudi študije, ki kažejo, da lahko spalna deprivacija negativno vpliva na porod. Nosečnica mora prisluhniti svojemu telesu, se ob znakih utrujenosti znati umiriti in poskrbeti za urejen ritem spanja, priporočjivo vsaj osem ur v kosu.

Pred spanjem naj ne uporabljajo telefonov, tablic, računalnika. Tiste, ki imajo težave s spanjem, naj se pred spanjem izogibajo kavi, čaju ali vroči kopeli. V pomoč lahko izvajajo vaje za sproščanje, meditacijo ... Tudi stresne situacije lahko vplivajo na naš spanec, zato je dobro, da se stresu izognejo.

Kateri je najbolj primeren spalni položaj med nosečnostjo in kateremu položaju se je treba nujno izogibati? 

Svetovala bi, da pri spanju, še posebej ko je trebušček že večji, uporabijo vzglavnike ali nosečniško blazino za spanje. Nosečnica naj se skozi vsakodnevne aktivnosti že v zgodnji nosečnosti začne pripravljati na porod in materinstvo. Večini nosečnic odgovarja, da ležijo na boku, zgornjo nogo pa imajo pokrčeno in podprto.

 | Avtor:
Velikokrat so prestrašene, če zaspijo in se zbudijo na hrbtu ali celo delno na trebuščku. Če se med spanjem znajdejo v takšnem položaju, naj se ne prestrašijo, očitno jim tako odgovarja. Je pa tako, da z višino nosečnosti narašča tudi teža maternice in ploda. Predolgo ležanje na hrbtu lahko povzroči padec krvnega tlaka in slabost, kar jih prestraši. To se jim lahko zgodi med vadbo, na ultrazvočnem pregledu, tudi med dnevnim počitkom ali ponoči.

V tem primeru je pomembno, da se obrnejo na levi bok in mirno dihajo. Tako bo teža na žile popustila, krvni tlak se bo normaliziral in hitro se bodo počutile bolje. Večja previdnost pri položaju za spanje je nujna npr. v primeru zastoja ploda v rasti. Gre za specifična zdravstvena stanja, pri katerih že ginekolog opozori nosečnico na posebnosti. Takrat se res svetuje, da ženska čim več počiva in spi na levem boku, saj je prekrvavitev skozi posteljico boljša.

Spanje na trebuščku ali na hrbtu ni priporočljivo, ampak kot sem že prej omenila, ni noben spalni položaj prepovedan. Če so se zbudile na hrbtu, preplah ni potreben, najbrž so imele res dober spanec in so našle položaj, ki jim je ustrezal.

Cepljenje proti covid-19 Covid in zdravje Zdravje S tem ima težave tretjina naših bralcev

Ste s kulturo rojstva v Sloveniji sicer zadovoljni, ali bi si želeli določenih sprememb?

Želela bi si, da več žensk v nosečnosti posega po relevantnih in strokovnih informacijah v povezavi z nosečnostjo ter porodom. Tudi od nas, babic, ki lahko, če nosečnost poteka normalno, v nosečnosti opravimo pet samostojnih preventivnih pregledov. Tukaj del odgovornosti seveda nosimo tudi zdravstveni delavci, saj ne želimo prevzemati določene odgovornosti, dokler delovni proces ni ustrezno urejen in delo ovrednoteno.

Porod v času koronavirusa | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana
Prav tako bi si želela, da bi se ženske že pred nosečnostjo zavedale, kako pomembno je poskrbeti za zdrav življenjski slog. Menim, da bi takšnim idejam, morali biti izpostavljeni že v otroštvu, saj za vzgojo vemo, da so zgledi pomembni. Kar bo otrok spremljal skozi odraščanje, bo verjetno tudi ponotranjil in sprejel za svojo normo.

O porodu je treba govoriti s starši, starimi starši, saj se ideje, praksa, navade z leti spreminjajo. Znanost napreduje in nekaj, kar je veljalo pred 30 leti, se zdaj morda odsvetuje. A pomembno je, da smo v koraku s časom z dosedanjimi dognanji in v vseh porodnišnicah temu sledimo. Pari naj se o svojih porodnih možnostih informirajo tekom nosečnosti in izberejo porodno okolje, ki mu zaupajo.

Nekaj najpogostejših mitov o nosečnosti po izboru sogovornice, ki ne držijo

1.) V nosečnosti se izogibajte telesnim aktivnostim (ne drži, vendar naj bo ta prilagojena).

2.) V nosečnosti morate jesti za dva. 

3.) Nosečnica naj ne pomiva oken, ker se bo sicer otroku ovila popkovnica okoli vratu.

4.) Dojenje v nosečnosti lahko povzroči splav (to drži le v primeru, ko je nosečnica nagnjena k spontanim splavom oz. ji grozi prezgodnji porod).

5.) Spolni odnos bo povzročil porod (enako kot zgoraj, drži le delno).