Zdravje
59231 ogledov

Velikanska rast bolniških odsotnosti: To so občine, kjer je najhuje

ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene ZD Ljubljana ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene
V letu 2022 se je v primerjavi z letom 2021 kar v 175 občinah trajanje bolniške odsotnosti podaljšalo, ob čemer jih je kar 134 nad slovenskim povprečjem.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v projektu "Zdravje v občini" že devet let spremljajo različne kazalnike zdravja za vsako od 212 slovenskih občin in na koncu izberejo tisto, ki je za izboljšanje zdravja svojih prebivalcev naredila največ. Seštevek pozitivnih in negativnih kazalcev je sicer pokazal, da je najbolj  zdrava Mestna občina Nova Gorica. 

Občuten porast absentizma

"Med kazalniki zdravja je tudi absentizem. Podatki o bolniškem staležu so pomemben vir informacij o zdravstvenem stanju aktivne populacije," pojasnjujejo na NIJZ, kjer bolniško odsotnost prikazujejo s povprečnim številom koledarskih dni nezmožnosti za delo na delovno aktivnega prebivalca. Upoštevani so dnevi, ki jih izbrani osebni zdravniki vpišejo na potrdilo o zdravniško opravičeni odsotnosti z dela. Vključeni so dnevi bolniške odsotnosti zaradi vseh razlogov; od bolezni, poškodb, do nege otrok in ostalih.

"V devetletnem trendu opažamo stalno naraščanje bolniške odsotnosti, ki je v letu 2022 ponovno narasla za skoraj 12 odstotkov. Sicer se je število dni nezmožnosti za delo na zaposlenega v primerjavi z letom 2016, ko smo prvič objavili kazalnike na ravni občin, v povprečju zvišalo s 13 na 22 dni," pravijo na NIJZ. 

To so najnovejše rekorderke med občinami. Je vaša med njimi?

Bolniška odsotnost je v bila letu 2022 v 134 občinah nad slovenskim povprečjem (v letu 2021 je bilo takšnih 127 občin), pri čemer se je stanje poslabšalo v kar 175 občinah. Med tistimi, ki pozitivno odstopajo od povprečja Slovenije, so v glavnem občine iz območja Gorenjske, Goriške in Osrednje Slovenije. Več kazalnikov, ki so slabši od povprečja Slovenije, imajo občine v Prekmurju, na Koroškem in v Posavju.

Zemljevid o bolniških odsotnostih, kjer lahko preverite, kako je z absentizmom v vaši občini  in najdete ga tukaj, nam pokaže, da še posebej izstopa Prekmurje. V skrajnem severovzhodnem delu so glede bolniških odsotnosti tako rekoč vse občine nad slovenskim povprečjem, ki je 21,65 dneva na prebivalca. Izstopajo občine Grad s povprečno 36,5 bolniških odsotnosti, Križevci 31,7 in Dobrovnik 30,16. Občina z najvišjim deležem absentizma je sicer Črna na Koroškem (36,7).

Urgenca: prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Urgenca UKC Ljubljana Anže Petkovšek
Na naše zdravje vplivajo različni dejavniki, od genetike, okolja, vedenjskega sloga do socialno-ekonomskih dejavnikov (izobrazba, dohodek, zaposlenost in vrsta dela). Bolj zdrave so praviloma občine, ki so razvojno in ekonomsko močnejše ter demografsko mlajše in bolj izobražene, so nam pojasnili na NIJZ.  "V devetih letih spremljanja podatkov potrjujemo že znan trend porazdelitve zahod/vzhod, se pravi na zahodu države je v povprečju zdravje prebivalcev boljše kot na vzhodu," zaključujejo. "Stalež je odraz družbenoekonomskih gibanj plus bolezni,"  je večje število bolniških na vzhodu države v intervjuju za naš portal komentirala priznana strokovnjakinja, specialistka področja medicine dela Metoda Dodič Fikfak. 

vanda.levstik@styria-media.si

 


 

Komentarjev 24
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:15 20.april 2024.

    181 naših zdravnikov dela v avstriji,ampak samo zaradi pogojev dela

  • bojan88 00:25 20.april 2024.

    Bati se je absentizma zdravnikov... po stavki se prične t.i. bela tiha stavka in izostanki zdravnikov v izogib kaznim, sankcijam, visanju normativov, ipd...

  • Fredi34 15:24 19.april 2024.

    Čakalne vrste na specialista so vse daljše. Celo sama vlada podaljša veljavnost napotnic nujno iz sedanjh 14 dni na 30. Kako bi pa potem naj bilo z bolniškami? Da bi jih bilo manj? Naj raje uredijo zdravstvo, pa bo tudi ...prikaži več bolniških odsotnosti manj.