Zdravje
993 ogledov

Virus Zahodnega Nila terjal smrtne žrtve

Komar Profimedia
Število umrlih zaradi virusa Zahodnega Nila se je pri sosedih od maja 2024 povzpelo na 11.

V Italiji so v zadnjem tednu potrdili 64 novih primerov okužbe z virusom Zahodnega Nila, poroča Italijanski višji inštitut za zdravje ISS.

S tem se je število potrjenih primerov od začetka nadzora (maj 2024) povzpelo na 296, od tega 169 v nevroinvazivni obliki. Od tega je bilo 39 asimptomatskih primerov, ki so jih ugotovili med krvodajalci, 88 okuženih bolnikov pa je imelo le povišano temperaturo.

Med potrjenimi primeri so poročali o treh novih smrtnih primerih. Tako je zaradi virusa Zahodnega Nila v Italiji od maja umrlo 11 oseb, trije v Piemontu, štirje v Benečiji, eden v Furlaniji-Julijski krajini, dva v Emiliji-Romanji in še eden v Kalabriji.

Po petih letih znova v Sloveniji

"Po petih sezonah, ko okužb z WNV nismo zaznali, smo 30. 8. 2024 prejeli obvestilo Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, da so potrdili okužbo z WNV pri treh osebah iz severovzhodnega dela Slovenije," so konec avgusta javili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Kot pojasnjujejo, po piku okuženega komarja večina ljudi ne zboli, saj v približno 80 % okužba poteka brez simptomov. Manjši del okuženih razvije kratkotrajno vročinsko bolezen, ki jo spremljajo simptomi, kot so slabo počutje, glavobol, vročina, izpuščaji, bolečine v mišicah in sklepih (vročica Zahodnega Nila).

Približno ena oseba na 150 okuženih razvije težjo obliko bolezni s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema in znaki, kot so okrnjena zavest, krči, nevrološki izpadi in motnje gibanja.

Več o primerih v Sloveniji najdete v spodnjih prispevkih:

metrob, komarji Slovenija NIJZ nasprotuje insekticidom za zmanjšanje števila komarjev covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Zdravje Nevaren virus tudi pri nas, tri potrjene okužbe, en hujši potek

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 20:37 07.september 2024.

    A imajo komarji kakšno vezo z migranti?..Oboji se namreč nekontrolirano množijo..Tako poroča I.K na Nori24tv..