Koronavirusi so velika družina virusov, ki lahko povzročijo bolezni pri živalih ali ljudeh. Pri ljudeh je znano, da več koronavirusov povzroča okužbe dihal, od navadnega prehlada do težjih bolezni, kot sta denimo MERS in SARS. Najnovejši koronavirus povzroča koronavirusno bolezen COVID-19.
Kako prepoznamo koronavirus?
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da so najpogostejši simptomi virusa COVID-19 povišana telesna temperatura, utrujenost in suh kašelj. Le redko se pojavi izcedek iz nosu, tudi kihanje ni ravno pogost simptom.
Nekateri ljudje se kljub okužbi počutijo dobro in ne razvijejo nobenih simptomov, večina ljudi (približno 80 odstotkov) okreva brez posebnega zdravljenja, 14 odstotkov obolelih razvije nekoliko hujše simptome.
Po drugi strani pa približno eden na vsakih 6 okuženih resno zboli in razvije težave z dihanjem. Starejši ljudje ter tisti s kroničnimi zdravstvenimi težavami, kot so visok krvni tlak, težave s srcem ali diabetes, imajo večjo verjetnost, da bodo razvili resne bolezni. Za zdak statistika WHO kaže, da je umrlo približno 2 odstotka ljudi z boleznijo. Opozarjajo pa, da morajo ljudje z vročino, kašljem in oteženim dihanjem nujno poiskati zdravniško pomoč.
Za primerjavo: vsako leto za gripo zboli približno milijarda ljudi, med 290 in 650 tisoč zaradi zapletov umre.
Prenašanje virusa
Nov koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom v razdalji znotraj metra in pol. Možno je, da se z novim koronavirusom okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami, ni pa še zanesljivo dokazano.
Čeprav ni dokazano, da bi se novi koronavirus prenašal po zraku (aerogeno), se svetuje previdnost in zaščita pri posebej tveganih posegih v zdravstveni ustanovi (npr. ob bronhoskopiji, kjer nastaja kužni aerosol). Bivanje v istem prostoru z bolnikom (če smo na razdalji 1,5 m) ne predstavlja tveganja, mirijo na NIJZ.
BBC poroča, da nekateri strokovnjaki upajo, da se bo s koncem zime virus vendarle umiril - a glede na to, da je MERS (virus iz iste družine) izbruhnil sredi poletja, ni zagotovo, da bi toplota zaustavila izbruh virusa.
Inkubacijska doba
Inkubacijska doba traja do 14 dni, poroča WHO, a nekateri raziskovalci trdijo, da lahko traja tudi do 24 dni. Kitajski znanstveniki opozarjajo tudi, da so nekateri ljudje kužni, še preden se pri njih pojavijo prvi simptomi.
Na NIJZ pa pravijo, da "točna inkubacijska doba še ni poznana, glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke, pa je ocenjena med 2 in 12 dnevi, najbrž ne več kot 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno 6 dni".
Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko virus preživi na površinah, čeprav prve informacije kažejo, da lahko preživijo nekaj ur. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka, trdijo na NIJZ.
Zdravljenje
Zdravila za koronavirus nimamo, lahko pa lajšamo simptome bolezni - pomagajo respiratorne naprave ipd. Znanstveniki cepivo že razvijajo, predvidoma naj bi jim ga uspelo razviti do konca letošnjega leta.
Cepivo proti gripi proti koronavirusu ne ščiti, prav tako pri zdravljenju antibiotiki ne učinkujejo.
Na NIJZ pravijo, da je testiranje na koronavirus priporočljivo za vse, ki so bili v stiku z okuženimi osebami, testiranje pa izvajata Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Ljubljani in Mariboru.
Kako se lahko zaščitimo
Na NIJZ svetujejo, da redno skrbimo za higieno rok, si pokrivamo usta, ko kihamo, se ne dotikamo obraza in se ne približujemo osebam, ki kažejo simptome. Virus se širi zelo hitro, vsak dan beležijo več tisoč novih okužb. V prvotnem žarišču, v Vuhanu, je novih okužb sicer vedno manj, se pa pojavljajo drugod po svetu.
Ne vem, če je to vse. Kaj pa recimo sadje, ki ga kupiš v trgovini ? A je to varno ? Ali se virus tam gor zadrži. Če ga samo umiješ, ne odstraniš virusa. Kaj če ga daš v hladilnik,… ...prikaži več ali ga hlad uniči, če toplotno obdelaš ga uničiš. Koliko časa recimo preživi na sadju ? Sem bral, da na sobni temperaturi preživi 4-5 dni, najdlje je zdržal celo 9 dni, samo ne vem na kateri površini. No po tej logiki, če recimo kupiš jabolka, če so okužena, bi morala biti čez 1 teden dobra, jih umiješ kot ponavadi.