Zdravje
4856 ogledov

Zaradi te bolezni razglasili izredne razmere

laboratorij opičje koze epruveta epruvete Profimedia
Pristojni pozivajo k ukrepanju.

Afriški center za nadzor bolezni (Africa CDC) je danes zaradi širjenja opičjih koz (mpox) na afriški celini razglasil izredne razmere na področju javnega zdravja. Pozval je k ukrepanju za zaustavitev širjenja te bolezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih, ki jih je prejšnji teden objavil zdravstveni nadzorni organ Afriške unije, so od januarja 2022 v 16 afriških državah zabeležili skupno 38.465 primerov bolezni s 1456 smrtnimi primeri. Letos so v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili 160-odstotno povečanje primerov.

Izbruh opičjih koz je prizadel več afriških držav, zlasti Demokratično republiko Kongo.

"S težkim srcem, a z neomajno zavezanostjo našim ljudem, našim afriškim državljanom, razglašamo izredne razmere na področju javnega zdravja na celini," je dejal generalni direktor afriške agencije za javno zdravje s sedežem v Adis Abebi v Etiopiji Jean Kaseya. "Ta razglasitev ni zgolj formalnost, ampak jasen poziv k ukrepanju. To je priznanje, da si ne moremo več privoščiti, da bi bili neodzivni," je dodal.

Bolezen so pri ljudeh prvič odkrili leta 1970 v Demokratični republiki Kongo, od takrat pa je bilo širjenje okužb med ljudmi omejeno predvsem na nekatere zahodno in srednjeafriške države. Maja 2022 so se primeri okužb opičjih koz, ki povzroča vročino, bolečine v mišicah in izpuščaje na koži, začeli hitro širiti po vsem svetu, predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer leta 2022 sporočila, da so opičje koze v angleščini preimenovali v mpox, da bi se izognili stigmatizaciji, ki izhaja iz prvotnega imena. Ime opičje koze izvira iz leta 1958, ko so virus identificirali pri opicah, ki so jih na Danskem uporabljali za raziskave. Virus je sicer prisoten pri številnih živalih, najpogosteje pa pri glodavcih.

laboratorij opičje koze epruveta epruvete Opozorilo Zdravje Nevaren virus se hitro širi: "Tveganje je veliko za ves svet" Moški, okužen z opičjimi kozami Zdravje Okužen z opičjimi kozami na nabito polnem vlaku: "Ne skrbi me, nisem gej"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • egi 20:31 13.avgust 2024.

    A ze spet ste zacel iskat s cim boste psihiral folk!!!???!!!! A lahko nehate in si dobite eno resno sluzbo in spokate s tem strasenjem naroda!!!!

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 20:12 13.avgust 2024.

    V kleti poteka prvo preventivno od predvidenih osmih cepljen...Mahnjeni je pravkar povedal na tiskovki, da so Golobovi agentje izdelali virus, ki deluje le na opice in SDSsovce zaradi podobnega genoma....

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:31 13.avgust 2024.

    Že par člankov na temo Afrika in virusi,očitno se za jesen nekaj pripravlja!!! Ne cepite se z NIČEMER, razen z rednimi cepivi, ki so zunaj že desetletja!!!