Par, ki je poročen komaj leto dni, si je v soboto zvečer privoščil večerjo v restavraciji v italijanskem kraju Ariano Irpino, piše TGCOM24. Že v nedeljo sta se počutila zelo slabo, v torek pa sta z močnimi krči poklicala na klic v sili. Žal je 48-letna ženska kmalu zatem umrla, njen soproh je v kritičnem stanju.
Preiskovalci sumijo na zastrupitev s hrano z bakterijo Clostridium botulinum. Restavracijo so nemudoma zaprli, zdaj poteka preiskava.
Nepravilno konzervirana hrana
"Botulizem je bolezen, ki jo povzroča strup, ki ga izloča bakterija, ki živi v zemlji, sladkih in slanih vodah, v črevesju človeka in živali. Če bakterija zaide v živila, v ugodnih pogojih tvori strup, ki deluje na živčni sistem tako, da povzroči ohromitve mišic. V Sloveniji je okužba redka. V zadnjih letih beležimo od nič do dve prijavi letno," pojasnjujejo na Inštitutu za javno zdravje (NIJZ).
Povzročitelj botulizma je bakterija Clostridium botulinum, ki izloča strup in tvori odporne spore, ki preživijo v neugodnih življenjskih pogojih. Čas od okužbe do začetka bolezni, traja od 6 ur do 8 dni, povprečno 12 do 36 ur.
Kot pojasnjujejo na NIJZ, je večina okužb posledica uživanja doma pripravljene hrane, ki je nepravilno konzervirana. Do bolezni pride zaradi neprimerno toplotno pripravljenih živil ali zaradi shranjevanja živil pri previsokih temperaturah. "Bacil ima v takšnih živilih ugodne življenjske pogoje, se namnoži in izloča strup. Hrana, ki je kontaminirana z bacili, ima lahko spremenjen videz: barvo, vonj in okus. Konzerve so lahko napihnjene. Najpogosteje se okužba prenaša s suhim mesom, klobasami in nepravilno konzervirano zelenjavo in sadjem," opisujejo.
Posebna oblika botulizma se pojavi pri dojenčkih zaradi uživanja medu, kjer se pogosto nahaja večja količina te bakterije, še opozarjajo.