Zdravje
9908 ogledov

Zato AstraZenece ne morete zamenjati za drugo cepivo

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Profimedia
Strokovna skupina za cepljenje potrdila zdravnikov in specialistov o zamenjevi cepiva razglasila za neveljavna.

V cepilnih centrih po Sloveniji se po podatkih iz terena vse pogostejo soočajo z zavrnitvami cepiva AstraZenca in zahtevami po drugem cepivu. Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ, ki jo vodi Bojana Beovič je v začetku marca sprejela odločitev, da da potrdila izbranih zdravnikov in specialistov o tem, da mora biti oseba cepljenja z drugim cepivom kot je zanjo predvideno, nimajo veljave. 

Beović: Zdravniki pisali potrdila, ki niso temeljila na strokovnih dejstvih

Bojana Beović | Avtor:
"Šlo je za potrdila, ki so temeljila na občutkih posameznih zdravnikov in ne strokovno utemeljenih dejstvih. V razmerah omejene dostopnosti cepiv je pomembno, da res sledimo tistemu, kar vemo," razlaga Beovićeva. Cepivo, ki so ga najpogosteje želeli zamenjati, je cepivo AstraZenece, razlog za to pa so bile domneve o slabši učinkovitosti in morda tudi neželenih učinkih. "Vsekakor izbira ob omejenih količinah cepiva ni etična, saj bi ogrozila pravico ljudi do enake zdravstvene obravnave. Priporočila za uporabo cepiv temeljijo na ugotovitvah raziskav o učinkovitosti in kar največji varnosti cepljenih," pravi Beovićeva.  

"Ni bolnikov, ki ne bi smeli dobivati tega cepiva"

"Ni bolnikov, ki ne bi smeli dobivati tega cepiva," pravi Borut Štrukelj iz fakultete za farmacijo. "Previdnost pa velja pri biolnikih, ki imajo kronična vnetna obolenja in so zdravljeni z imunosupresivi (revmatološka obolenja, cronova bolezen, luskavica ...). To so zdravila, ki zmanjšajo delovanje imunskega sistema, zato bo manjša. Pri rakavih bolnikih, ki so zdravljeni z biološkim zdravilom rituximab, je učinkovitost skoraj nična, protitelesa se ne razvijejo," razlaga Štrukelj. "Glede na registracijo je kontraindikacija samo alergija na cepivo ali sestavine in pa starostna omejitev, ki je pri Pfizer/BioNTech različna, lahko cepimo otroke od 16 leta naprej, druga cepiva so registrirana za starost nad 18 let," dodaja Beovićeva. 

"Ema za cepljenje z Astrazeneco ne navaja nobenih dodatnih omejitev, tisto, kar se nakazuje, je starost, ne posamezna bolezenska stanja," pravi vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. 

"Ti strdki so odpravljivi"

Borut Štrukelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pri vseh ostalih skupinah, tudi pri tistih, ki so nagnjeni h globokim venskim trombozam, ni neposredne povezave zaradi katere bi lahko rekli, da je ta skupina pri cepljenju z AstraZeneco bolj ogrožena, pravi Štrukelj. Prav tako ni dokazane povezave med možnostjo nastanka krvnih strdkov po cepljenju z AstraZeneco pri ženskah, ki jemljejo kontracepcijske tabletke. Prav tako Ema ni izdala navodila, da so z AstraZeneco lahko cepljene le določene starostne skupine. Štrukelj opozarja na pozornost po cepljenju. Če se v roku štiri do 14 dni pojavi hud glavobol, omotica, padec krvnega tlaka, ki traja, je treba poklicati zdravnika. "Ti strdki so odpravljivi," pravi Štrukelj.  

Strategija: Najprej cepili mlajše, zdaj starejše

"Omejitev cepiv na starostne skupine zaradi redkih neželenih učinkov cepiva AstraZenece je priporočilo, cepljenje mlajših z AstraZeneco  AstraZeneco ni kontraindicirano. Je pa trenutno cepljenje starejših od 60 let nacionalna strategija, ki ima razloge v v nujnosti cepljenja ranljivih skupin in pomanjkanju cepiva," razlaga Beovićeva. 

Po predhodni nacionalni strategiji za cepljenje je bilo cepivo AstraZenece namenjeno mlajšim od 60 let, zato so bili s tem cepivom kot prioritetne skupine cepljeni zaposleni v zdravstvu in šolstvu, skratka večinoma mlajši od 60 let. "Klinične študije so kazale, da je cepivo AstraZeneca bolj učinkovito pri mlajših, več, kot smo cepili, bolj se je izkazovalo, da je cepivo bolj učinkovito pri starejših, obenem so se pojavili redki primeri krvnih strdkov in strategija se je spremenila," razlaga Štrukelj. 

Drugi odmerek? "Zaenkrat velja ustaljena shema"

Ne glede na to, da se cepljenje z AstraZeneco zdaj priporoča starejšim pa bodo tisti, ki so bili cepljeni z AstaZeneco, kot kaže tudi v drugo dobili AstraZeneco. "Zaenkrat velja ustaljena shema, drugi odmerek se da nekako v roku treh mesecev. Pri AstraZeneci se je izkazalo, da je daljše obdobje med prvih in drugim odmerkom učinkovitejše. V roku treh mesecev bodo pozvani k drugemu cepljenju," pravi Štrukelj. S samo enim odmerkom AstraZenece naj bi razvili 50-odstotno zaščito prvih nekaj mesecev cepljenja, kar pomeni, da cepljeni verjetno ne bo razvil hujše oblike bolezni.  Če je nekdo covid prebolel pa je to isto, kot en odmerek cepiva, še pravi Štrukelj. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • jakec1575 12:51 09.april 2021.

    ti strdki so odpravljivi, ce si ravno v bolnisnici, ce fases krvni strdek v srce in mozgane pa si invalid. mene nihce ne bo silil, da se cepim z astrazeneco. to je moja ustavna pravica. pristanem na kateregakoli drugega, samo ...prikaži več na astrozenecone, saj so imeli tezave ze v prvi in drugi fazi . in lepo priredili podatke. umrl jim je en cepljeni. zelo verjetno zaradi strdka. beovic. tisi dobila pfizer. dobimo ga se mi. moje zivljenje je vsaj tako vredno kot tvoje.

  • Toma 11:44 09.april 2021.

    Dokler ne bo izbire, ne bo stranke (mene9!

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 11:21 09.april 2021.

    Kaj pa Vlado Republike Slovenije? Lahko zamenjamo vlado?