Zdravje > Življenjski stil
5463 ogledov

Novo: To je verjetni vzrok za redek pojav strdkov po cepljenju

AstraZeneca cepivo Profimedia
Znanstveniki menijo, da je v redkih primerih lahko tudi cepivo AstraZeneca takšen "sprožilec".

Evropski in kanadski znanstveniki so morda našli razlago za redek, a resen pojav krvnih strdkov pri nekaterih ljudeh, cepljenih s cepivom AstraZeneca, piše britanska agencija Reuters. Menijo, da je pojav podoben tistemu, ki se redko pojavi pri zdravilu za redčenje krvi. Imenujejo ga s heparinom povzročena trombocitopenija ( HIT)

Pri tej obliki trombocitopenije zdravilo sproži imunski sistem, da tvori protitelesa, ki aktivirajo trombocite, ki običajno povzročajo strjevanje krvi.

rešilec Covid in cepljenje Zdravje Odgovor stroke: Kdaj je treba poklicati nujno medicinsko pomoč

Zdravila, ki niso heparin, lahko povzročijo tudi koagulacijske motnje, ki so zelo podobne HIT, znanstveniki pa menijo, da je v redkih primerih lahko tudi cepivo AstraZeneca takšen "sprožilec". Štirje prvotno zdravi posamezniki, ki so prejeli cepivo AstraZeneca, so razvili potencialno smrtne strdke in so imeli enako vrsto protiteles, ki aktivirajo trombocite in sprožijo nastanek strdkov pri trombocitopeniji, ki jo povzroča heparin, so v ponedeljek v študiji zapisali nemški, avstrijski in kanadski znanstveniki. Prispevek še ni opravil znanstvenega pregleda.

Cepljenje COVID-19 V SLO Zdravje Odgovor stroke: To glede cepljenja povedo alergikom na cvetni prah, penicilin...

Dvajset cepljenih posameznikov, ki niso razvili strdkov, takih protiteles ni imelo. V komentarju, objavljenem skupaj s študijo, je zapisano, da je trombocitopenijo, ki jo povzročajo zdravila, mogoče zdraviti, če je natančno diagnosticirana. Milijoni ljudi so cepivo prejeli brez težav, evropski regulatorji in Svetovna zdravstvena organizacija pa so sporočili, da so koristi cepiva AstraZeneca večje od tveganj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • jakec1575 14:35 30.marec 2021.

    za unega, ki umre, je tveganje večje od koristi. Oni se bodo vsi s pfizerjem cepili. astra zeneca je polom. Kaj ti pomaga zdravilo proti strdkom, ce ne lezis takrat v bolnici.

  • Ender3 11:14 30.marec 2021.

    Danski strokovnjaki trdijo, da je možen razlog, tehnika cepljenja. Krivec naj bi bila aspiracija, ki jo nekateri zahtevajo, predpisujejo, drugi zanemarjajo. Meša se praksa in teorija samo, da se ohranja cepilni kaos.