Nedavna študija, objavljena v reviji Cell Reports Medicine, je preučila črevesni mikrobiom, genetiko in prehranjevalne navade Maríe Branyas Morere, ki je živela 117 let. Za znanstvenike je bila to edinstvena priložnost, da bi odkrili dejavnike, ki lahko prispevajo k zdravi dolgoživosti, poroča The Washington Post.
Rezultati kažejo, da ni "čudežnega recepta" za dolgo življenje. Ključno je součinkovanje več dejavnikov - prehrane, zdravega mikrobioma, genetske zasnove in življenjskega sloga. Vse našteto podaljša število let in kakovost življenja.
Ena najzanimivejših ugotovitev je bila Marijina vsakodnevna navada uživanja treh navadnih jogurtov na dan. Raziskovalci so ugotovili, da je njen črevesni mikrobiom še posebej bogat z bakterijami Bifidobacterium, ki so povezane s protivnetnimi in presnovnimi koristmi, poroča Science Alert.
Živila, bogata s probiotiki, kot je jogurt, lahko pomagajo vzdrževati močno črevesno pregrado, zmanjšajo kronično vnetje in spodbujajo presnovno ravnovesje – vse to so dejavniki, ki lahko odložijo pojav življenjskih bolezni. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da jogurt sam po sebi ni čudežno zdravilo. Pomaga, če je del uravnotežene prehrane. Poleg jogurta se je Branyasova prehranjevala v mediteranskem slogu. Njeni obroki so obsegali majhne porcije, jedla je veliko rib, olivno olje, sadje, zelenjavo in minimalno količino rdečega mesa.
Čeprav je doseganje starosti 117 let nekaj izjemnega, njena zgodba potrjuje tisto, kar obsežni epidemiološki podatki že kažejo. Obsežna kitajska študija je pokazala, da je pri ljudeh, starejših od 80 let, kombinacija zdravih navad – uravnotežene prehrane, redne vadbe, nekajenja, omejevanja alkohola in ohranjanja zdrave telesne teže – najbolj zanesljiv kazalnik tega, kdo bo dočakal 100 let.
Nekaj je na tem ! Ampak raje imam kefir !