Avto
35468 ogledov

Ali bomo morali plačevati za nekaj, kar je bilo do zdaj zastonj?

Polnjenje pnevmatik z zrakom Shutterstock
Iskali smo odgovor na vprašanje, kaj lahko storite, če na bencinski črpalki ne morete napolniti pnevmatik ali preveriti tlaka v njih. In tudi, ali bo storitev plačljiva kot ponekod v tujini?

Na portalu Predlagam.vladi.si smo naleteli na pripombo voznika, da na petih bencinskih servisih različnih ponudnikov zaradi nepravilno delujočih naprav ni mogel napolniti pnevmatik na svojem avtomobilu.

Med drugim je omenil, da na eni od črpalk naprava za polnjenje gum sploh ni delovala. Na eni je bil pokvarjen priključek za ventil, ki je zrak še dodatno spustil z pnevmatike, na dveh črpalkah pa je lahko napolnil le eno pnevmatiko, nato pa naprava ni več delovala.

Glede na to, da tudi na našem Žurnalu24 voznike redno pozivamo, da naj v pnevmatikah svojih avtomobilov vzdržujejo pravilni tlak in da so avtomobili že nekaj časa opremljen s tipali tlaka, ki voznike opozarjajo na nepravilnosti, smo pri največjih upravljavcih bencinskih črpalk pri nas, Petrolu in MOL-u, vprašali, kako to, da se na bencinskih črpalkah dogajajo takšne stvari.

Pokličite na pomoč prodajalca!

S Petrola so nam odgovorili, da za preverjanje delovanja naprav za polnjenje pnevmatik na prodajnih mestih skrbi prodajno osebje. V primeru zaznane okvare ali poškodbe naprave, prodajno osebje sproži postopek zahtevka za popravilo. Terenske ekipe vzdrževalcev nato odpravijo okvaro v čim krajšem možnem času od prejema obvestila o njej. Je pa odzivni čas za odpravo okvare lahko odvisen tudi od tipa okvare.

ventil, polnjenje avtomobilskih gum | Avtor: Continental Continental

Vse naprave za polnjenje pnevmatik Petrolovi delavci tudi redno kontrolirajo, s čimer zagotavljajo njihovo točnost in zanesljivost. Poleg tega so naprave opremljene z navodili za uporabo. V primeru težav ali vprašanj pa se lahko uporabniki obrnejo na prodajno osebje, ki jim bo pomagalo pri polnjenju pnevmatik.

Tudi pri MOL-u opozarjajo, da naprave za polnjenje pnevmatik zahtevajo skrbno in odgovorno rokovanje uporabnikov. Žal v zadnjem času pogosto opažajo nepravilno ravnanje z njimi, ki se odraža v poškodovanih stebrih, ceveh in priključkih.

Če stranka ni vešča polnjenja pnevmatik, predlagajo, da se po pomoč obrne na zaposlene na bencinskem servisu, ki ji bodo z veseljem priskočili na pomoč. Na tak način bodo lahko skupaj poskrbeli, da bo poškodb in posledično začasno nedelujočih postaj (do prihoda vzdrževalcev) za polnjenje pnevmatik manj.

Bo treba torej za zrak plačevati?

V zvezi z uporabo naprav za polnjenje pnevmatik z zrakom na bencinskih črpalkah nas je zanimalo še nekaj. V Nemčiji in nekaterih drugih državah določena podjetja polnjenje pnevmatik na bencinskih črpalkah že posebej zaračunavajo. Petrol in MOL smo vprašali, če lahko plačljivo storitev polnjenja pnevmatik kmalu pričakujemo tudi pri nas?

Iz MOL-a so nam odgovorili, da se zavedajo, da v tujini že obstaja praksa, da je polnjenje pnevmatik na bencinskem servisu povečini plačljiva storitev, vendar sami o tem zaenkrat ne razmišljajo. Prizadevajo si, da imajo naše stranke brezplačen dostop do storitev, ki izboljšujejo varnost v cestnem prometu in ustrezno napolnjene pnevmatike zagotovo spadajo mednje. 

Tudi s Petrola smo dobili odgovor, da o uvedbi plačila za storitev polnjenja pnevmatik na prodajnih mestih za zdaj še ne razmišljajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • pravičnik77 12:07 29.april 2024.

    MOL in Petrol ponoči ne omogoča polnjenje pnevmatik, saj ob zaključku delavci iztaknejo cevi in jih pospravijo, tako da ponoči upajte, da ne potrebujete te pomoči... vsaj ob glavni cesti G2 106 Ljubljana - Petrina je tako.

  • 4krogci 11:35 29.april 2024.

    Kaj je smisel v ponavljajocih clankih??? Edina razlika v clanku: v prvem nas je bralec opozoril kako je to v tujini, v zdejsnem pa smo prebral na predlagam vladi 🙈🙈

  • T_rex 10:33 29.april 2024.

    Prej ali slej ce ze ni zdej pr`ns bo to prow_z_res koncn > povsod < postal placljiv kr je cist prow sej le tko bo potli stvar vzdrzevana & delvala kt se zagre logicn a`ne'de ... ja kje pa zvimo ...prikaži več ce ne u " Turbo supr-dupr kapitalizmu " kr smo hotl to mamo !?!