Avto
8 ogledov

Četrt milijona za potopljenega bugattija

1/19
Žurnal24 main
Minuli vikend so v Parizu za osupljivih 260.550 evrov prodali razpadlega bugattija, ki je 70 let potopljen ždel na dnu jezera v Švici.

Type 22 brescia letnika 1925 je bil prodan v dobrodelne namene, v takšnem stanju pa so ostaline tega športnika vredne vsaj dvakrat toliko, kot enak avtomobil v brezhibnem stanju. Prav zato verjetno ne bo nikoli obnovljen, pa tudi, če bi se novemu lastniku tega zahotelo, bi imel veliko težav, ker je za obnovo primernih manj kot 20 odstotkov obstoječih delov.

Davka več kot je bil vreden
Zgodba se je začela leta 1936, ko so dvoseda s 1.500-kubičnim motorjem zaplenile švicarske oblasti. Dotlej se je namreč z njim vozil mlad lokalni arhitekt, ki pa ni za avtomobil nikoli plačal drage uvozne carine in je uporabljal francoske registrske tablice.

Vsakdo si lahko kupi obnovljeno brescio. Pri tem vozilu pa gre za posebno skulpturo, Dalija ali Moneta v avtomobilskem svetu, ki so je spočel izredni proizvajalec avtomobilov, dokončala pa mati narava.
Mullinov zastopnik

Ko so dacarji avto zaplenili in od lastnika končno želeli svoj delež, je postalo jasno, da gre za več denarja, kot je vreden celoten avtomobil. Zato so avto preprosto porinili v Lago Maggiore in zgodba je bila za nekaj desetletij končana. V 60. letih so avtomobil v debelem mulju na globini 53 metrov odkrili potapljači, a šele konec lanskega leta se je uresničila ideja, da bi ga dvignili na površje in prodali na dražbi. Ko je znova prišel na suho, je razkril svojo klavrno podobo - delno se je ohranila le leva stran, ki je bila zakopana v mulj, desna pa je skoraj v celoti izginila.

Izkupiček presenetil vse
Pred dražbo so le redki upali, da bodo za ostanke iztržili okoli 100.000 evrov, zato je končni rezultat presenetil vse. Kupec avtomobila, Američan Peter Mullin, pa je bil zanj plačati veliko več, da bi ga le lahko pripojil svoji že tako največji zbirki bugattijev na svetu.

Celoten izkupiček bo šel za švicarko mladinsko organizacijo, ustanovljeno v spomin na nekega mladeniča, ki je umrl, potem ko ga je pretepla tolpa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.