Avto
695 ogledov

Črnogorci dobili nenavadno krožišče za pešce - s prostorom za počitek

Krožišče za pešce podgoricki_vremeplov/Instagram
Vsi se sprašujejo, od kje ideja o novem krožnem prehodu za pešce v Kotorju. In kako se ga prečka ...

Črnogorski obmorski biser Kotor je znan kot mesto, ki ima velikanske težave s prometom. Lokalne oblasti so v zadnjem času sprejele več ukrepov, kako omiliti nepopisno gnečo, ki še posebej hromi mesto v poletnem času na vrhuncu turistične sezone. Takrat mesto dnevno preplavlja tudi na tisoče obiskovalcev s križark. 

Zdaj poskušajo še s 'pametnimi semaforji', ki delujejo s pomočjo senzorjev prometa in so jih razporedili na različne lokacije. Ena od njih je krožno križišče glavne magistralke in Njegošove ulice, kjer so dodatno uvedli nenavadno novost - prehod za pešce, ki poteka čez celotno krožišče.

Napredni kot ...

Na družbenem profilu podgoricki_vremeplov so objavili fotografijo, kako izgleda novost, vendar je sodeč po odzivih le malo uporabnikom medmrežja jasno, kako naj bi na tem krožišču po novem sobivali pešci in vozniki.

Mnogi so prepričani, da so avtorji brcnili v temo, drugi ugotavljajo, da bo prihod v Kotor po novem hipnotiziral ljudi, tretji pa se delajo norca iz dejstva, da je v sredini krožišča ostalo neoznačeno mesto: "Očitno zato, da se lahko pešci med prečkanjem tega območja vmes odpočijejo."

Na občini Kotor so v javni objavi pojasnili, da gre za zelo inovativno novost po vzoru japonskega Tokia. Po njihovi razlagi se lahko pešci v takšnem semaforiziranem 'krožišču' neovirano gibljejo v vseh treh smereh v času zelenega vala, medtem ko bo motorni promet čakal zunaj krožišča pri rdeči luči.

Dolžino zelenega vala za pešce bo nadzirala "napredna tehnologija", ki bo upoštevala gostoto prometa drugod po mestu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.