Avto
7828 ogledov

Dars bo na mala počivališča še letos uvedel veliko novost

Postajališče Povodje Dars A. L.
Del kompletne prenove malih počivališč ob avtocestah bodo tudi polnilnice za električna vozila. Dars smo vprašali, kdaj bodo na voljo.

Dars je pred časom zagnal več kot 10 milijonov evrov vreden projekt celovite prenove malih počivališč, torej takšnih brez bencinskih postaj ter trgovin in ki so namenjena predvsem potnikom osebnih vozil in kamperjev. V sklopu nove vizuelne podobe 12 počivališč so poskrbeli za novo parkirno infrastrukturo vključno z okrepčevalnico, sanitarijami, otroškim igriščem ter prostorom za počitek in rekreacijo.

Mala počivališča so prijaznejša do uporabnikov osebnih vozil in avtodomov tudi zato, ker je tovornim vozilom dostop nanje prepovedan. Vsa so opremljena z videonadzorom.

Že ob najavi projekta so pri Darsu napovedali, da bodo poleg postaj za oskrbo avtodomov in informacijskih tabel počivališča nadgradili tudi s polnilnimi postajami za električna vozila, ki postajajo zaradi intenzivnih domačih in tujih prometnih tokov vse bolj nujna. Vendar do danes polnilnic na malih postajališčih še ni. Na Dars smo vprašali, zakaj.

Pri upravljavcu slovenskega avtocestnega omrežja so nam odgovorili, da bodo električne polnilnice postavljene na vseh 12 prenovljenih malih počivališčih. "Namestil jih bo najemnik, k čemur ga zavezuje najemna pogodba, Dars pa bo zagotovil potrebno priključno moč. V ta namen je že izdelana projektna dokumentacija PZI za izgradnjo novih  transformatorskih postaj na malih počivališčih."

Priključni hibrid PHEV mitsubishi eclipse cross polnjenje električna polnilnica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kot dodajajo, so trenutno v postopku pridobivanja služnosti in soglasij. Ko bodo vsa dovoljenja pridobljena, bodo lahko podali vlogo za gradbeno dovoljenje ter pripravili javno naročilo za izvajalca del.

Začetek izvedbe prvih električnih polnilnic na malih počivališčih pričakujejo še v letošnjem letu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Jašna53
    Jašna53 07:24 09.avgust 2024.

    A bojo tut preganjal prenočevanje "turistov" v "polžkih" brez in s hišico???

  • miha.z 06:56 09.avgust 2024.

    https://www.zurnal24.si/avto/na-strom/vec-kot-polovica-lastnikov-tesle-nazaj-na-klasicne-pogone-427659