Avto
32920 ogledov

Februarja smo napovedali propad in zgodil se je

Ženeva 2015 Gregor Prebil
Avtomobilski salon v Ženevi, ki je bil prvič organiziran davnega leta 1905, gre v zgodovino. Organizatorji pravijo, da zanimanja za razstavo avtomobilov ni več.

Švicarski salon v Ženevi je bil nekoč najpomembnejši evropski dogodek avtomobilske industrije, zdaj pa so ga organizatorji zaradi slabe udeležbe avtomobilskih znamk in obiskovalcev odpovedali.

Prvi avtomobilski salon v Ženevi je potekal leta 1905 in je pritegnil 17.000 obiskovalcev, pred prekinitvijo zaradi gospodarske krize in prve svetovne vojne pa je bil organiziran še dvakrat. Spet so ga obudili leta 1923, vrhunec pa je doživel leta 2005, ko se je razstave udeležilo skoraj 750.000 obiskovalcev.

Propad salona se je začel z zdravstveno krizo Covid-19, ki se je nadaljevala s krizo avtomobilske industrije in pomanjkanjem komponent za proizvodnjo avtomobilom. Salon se je vrnil letos, a je bila udeležba razstavljavcev in obiskovalcev klavrna - 37 razstavljavcev in 168.000 obiskovalcev. Leta 2019, leto pred covidom, je privabil 602.000 obiskovalcev in 184 razstavljavcev.

Avtosalon v Ženevi | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Alexandre de Senarclens, predsednik stalnega odbora fundacije, ki stoji za dogodkom, je dejal, da obžalujejo, da morajo odpovedati razstavo. "Pomanjkanje zanimanja proizvajalcev za ženevski salon, konkurenca pariškega in münchenskega sejma, ki jih favorizira njihova domača industrija, in finančna sredstva potrebna za vzdrževanje takšnega sejma, so zadnji udarec," je povedal in dodal, da je z avtomobilsko industrijo povezanih preveč negotovosti, zanimanje za velike evropske sejme pa ni več tako, kot je bilo v preteklosti. 
Zato pa svojo po "nadaljuje" ženevski mednarodni avtomobilski salon v Katarju, ki bo spet organiziran novembra 2025 v Dohi.

Zadnjega avtomobilskega salona v Ženevi se je udeležila tudi ekipa Žurnal24. Strnili smo vtise in napovedali, da bo to verjetno zadnja razstava v Ženevi. Vabljeni k branju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.