Avto > Iz druge roke
4435 ogledov

"Ali menjati olje, če pa sem lani naredil le malo kilometrov?"

Motorno olje Profimedias
Odgovor na zelo aktualno vprašanje voznikov zaradi koronakrize.

Redna menjava motornega olja je eden od stebrov vzdrževanja, če želite, da vam bo avto služil brez težav. Pri starejših avtomobilih z že kar nekaj prevoženimi kilometri je redna menjava še bolj pomembna in hkrati tudi stroškovno smotrna, saj je veliko cenejša kot pa odpravljanje mehanskih motornih napak, ko se te že pojavijo.

A kdaj opraviti menjavo - glede na število prevoženih kilometrov ali glede na čas od zadnje menjave? 

Proizvajalci in serviserji poudarjajo oba pogoja oziroma priporočajo menjavo, ko se izpolni prvi od obeh. Zakaj?

Sestava olja se s časom delovanja motorja spreminja in izgublja svojo zmožnost mazanja in zaščite notranjih delov motorja. A degradacija olja se pojavlja tudi, če avto obratuje manj pogosto oziroma lastnik z njim opravlja kratke razdalje, ko se olje sploh ne more ogreti do delovne temperature. To pa so praktično vse poti, ki so krajše od 15 minut. 

Krajše razdalje so za mrzlo olje bolj obremenjujoče, ker še ne dosega delovne viskoznosti, hkrati v rezervoarju za olje zaradi hladnješih temperatur hitreje pride do kondenzacije oziroma nabiranje vode, pojasnjujejo tehnični strokovnjaki, na primer pri ameriškem združenju AAA. Olje in voda pa sta smrtna sovražnika. Prav tako v takšnih razmerah hitreje prihaja do odlaganja različnih nečistoč.

Do česa lahko pripelje zakasnitev pri menjavi olja v avtu, kaže spodnji posnetek.

Pri starejših avtomobilih je bilo v navodilih za uporabo pri menjavi olja običajno napisan interval za dva režima - daljši za "običajnega" in krajši za "zaostrenega". Zaostreni režim uporabe avta pa ne pomeni le okoliščin, ko vladajo ostri klimatski pogoji kot so huda vročina, nizke temperature ali prah, ampak tudi vleka prikolic in pogosta vožnja na kratke razdalje.

Moderni avtomobili imajo običajno že vgrajen merilnik kakovosti olja, zato sami od sebe opozorijo na potrebo po menjavi, tudi če voznik še ni prevozil določenega števila kilometrov.

tehnični pregledi nepravilnosti Vladni odlok Avto Na servisih vlada velika zmeda, na kocki na tisoče garancij
Komentarjev 3
  • ode 18:30 25.januar 2021.

    Olje se menja na 20kkm in brez težav lahko mine tudi dve leti. Pri 15kkm ga je itak treba doliti vsaj 0,5 litra ali celo liter in se celotno olje s tem precej osveži. Vedno pa mora biti prisotna tudi zdrava pamet.

  • rd2dmk2 10:11 25.januar 2021.

    men bolj od servisnega intervala zanima, kaj mi na servisu nalijejo v avto. večinoma imajo servisne delavnice in sod z oljem, pa gre to v vse avte, in so delavnice kjer servisirajo dacie in nisane pod isto streho. in kot ...prikaži več drugo. še v diskontih se da dobit zelo kavalitetna olja za ceno 4eure/l, ko pa prideš na servis je cena takoj večja od 8euro/l.