Avto > Iz druge roke
31271 ogledov

V prihodnosti bo še težje kupiti rabljen avtomobil

Rabljen avto nakup ključ Profimedia
V negotovih časih se potrošniki zanašajo na varne rešitve. Vse manjša izbira vozil z dizelskim in bencinskim motorjem spreminja navade potrošnikov. Nemška raziskava kaže, zakaj bo v prihodnosti še težje kupiti rabljen avtomobil mlajšega letnika.

Vsak drugi lastnik vozila želi svoje vozilo z motorjem z notranjim zgorevanjem voziti več kot osem let, kaže raziskava, ki jo je nemški spletni portal Automobilwoche izvedel skupaj s Civeyjem, ki je pionir na področju raziskav digitalnega trga in javnega mnenja v realnem času. V času od 27. avgusta do 3. septembra je v anketi sodelovalo okoli 2500 potrošnikov, ki imajo v lasti avtomobil z motorjem z notranjim zgorevanjem.

Kot piše Automobilwoche, obstaja velika negotovost glede prihodnje mobilnosti. Zato številni vozniki igrajo varno in želijo dolgo časa voziti svoje vozilo z motorjem z notranjim zgorevanjem. Skoraj vsak drugi vprašani (46 odstotkov) namerava svoj bencinski ali dizelski avtomobil voziti dlje kot osem let.

Spletne dražbe rabljenih vozil Autopoint | Avtor: Autopoint Autopoint

Sedem odstotkov jih želi vztrajati pri motorju z notranjim zgorevanjem še sedem do osem let, enajst odstotkov pa predvideva, da bodo svoj avtomobil na konvencionalni pogon vozili še vsaj pet do šest let.

Le majhen delež se želi znebiti svojega vozila v doglednem času: dva odstotka se želita znebiti vozila s klasičnim motorjem v naslednjih dvanajstih mesecih, nadaljnjih pet odstotkov v enem do dveh letih.

Visoka povprečna starost avtomobilov

Strokovnjak za avtomobile pri podjetju Civey Parwiz Torgull ni presenečen nad rezultati: "Druge raziskave kažejo, da so naraščajoča inflacija, zaupanje v preizkušeno tehnologijo, trenutna promocija e-vozil, preložitev prepovedi motorjev z notranjim zgorevanjem in protislovni signali proizvajalcev originalne opreme, ali bodo v prihodnost proizvajali samo električna vozila ali bodo nadaljevali s proizvodnjo bencinskih in dizelskih vozil, povzročile veliko negotovost." V takšnih situacijah bi se številni raje držali preizkušenega.
To dodatno spodbuja trend daljšega vzdrževanja vozil. V začetku leta je nemška zvezna uprava za motorni promet navedla, da je povprečna starost avtomobila 10,3 leta.

Rabljeni avti | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot še razkriva raziskava, želijo zlasti vozniki na podeželju dolgo časa ostati pri svojem trenutnem vozilu z motorjem z notranjim zgorevanjem. Kar 49 odstotkov anketirancev želi svoje vozilo voziti več kot osem let, nadaljnjih dvanajst odstotkov pa vsaj sedem let.
V mestih so se potrošniki pripravljeni hitreje znebiti sedanjih dizelskih in bencinskih vozil: štirje odstotki nameravajo to storiti v naslednjih dvanajstih mesecih, dodatnih sedem odstotkov pa v naslednjih letu do dveh letih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Kmodri_ 16:30 09.september 2024.

    EUrokrati so se zmotili glede ukinitve vozilom do leta 2033! Da bo zgrajena vsa infrastruktura bo pod Tromostovjem steklo še veliko Ljubljanice ,tam do leta 2133!

  • bob3 13:32 09.september 2024.

    Jaz iskreno ne mislim peljati vozil novejših od letnika 2000.

  • izotk 11:38 09.september 2024.

    Pred 20 leti sem kupil megana bencinarja (2.0). Lansko leto se je obrnilo 450000 km prevoženih. Ker avto ni bil "gnil" sem preprosto vzel ven motor z menjalnikom. Zamenjal ojnične ležaje, obročke, obnovil glavo, zamenjal sklopko. Mislim, da bo avto ...prikaži več dober še za 10 let. Ja, na srečo sem mehanik in se mi je to splačalo. Imam za nov, a vseeno se mi ne zdi dobra naložba, zato sem raje obnovil stari avto.