Avto
96704 ogledov

Ker se je popraskal po ušesu, dobil 380 evrov kazni

Telefoniranje med vožnjo kamera Nizozemska policija
Moderna tehnologija ima svoje meje.

Na Nizozemskem so zelo napredni glede uvajanja novih tehnologij za vodenje in nadzor prometa. Ob siceršnji skrbi za visoko stopnjo kulture vožnje je učinkovit nadzor eden od razlogov, da je država ena od prometno najbolj varnih v Evropi in svetu. 

A tudi tehnologija ga včasih polomi. Te dni v tamkajšnjih medijih odmeva primer 34-letnika, ki je prejel kazen za telefoniranje med vožnjo v višini 380 evrov. Tako je vsaj zaznala 'pametna' prometna kamera. V resnici pa se je moški med vožnjo samo nezavedno popraskal po glavi v trenutku, ko je peljal mimo nadzorne točke. Kamera je to zaznala kot da kliče s slušalko na glavi.

Algoritem ni popoln

"Imam avto na lizing, zato me je konec oktobra poklical moj šef, da je bila izdana precej visoka prometna kazen," je za RTL News povedal moški. "Bil sem šokiran, nisem vedel, kaj sem naredil narobe."

Želel je vpogled v podatke o prekršku in na fotografiji kamere videl, da je imel v tistem trenutku roko pri ušesu. Policist operater, ki je naknadno pregledoval posnetek mobilne kamere, je tako kot naprava videl neobstoječi telefon in potrdil kazen v višini kar 380 evrov. 

Moški se je na globo pritožil in še čaka na odločitev. Ima pa kar močne argumente, saj v avtu za morebitno telefoniranje uporablja prostoročno telefoniranje, poleg tega je levičar. Kot programer po poklicu je prepričan, da je algoritem, ki ga uporablja kamera MONOcam, nepopoln, policist operater pa je nepravilno potrdil nekaj, kar je kamera ocenila za 'lažno pozitivno.'

Kamera za mobilnik za volanom | Avtor: Epa Epa

Prihajajo boljše kamere

Na Nizozemskem so že leta 2021 uvedli kamere MONOcam, ki zmorejo prepoznati, ali voznik med vožnjo telefonira s slušalko na glavi. Policija jih množično uporablja, samo lani so z njimi potrdili več kot 140 tisoč primerov nepravilne uporabe telefona med vožnjo. Za letos pa napovedujejo novo različico kamer z boljšim zumom, ki bodo sposobne med drugim prepoznati tudi, ali ima uporabnik telefon v naročju. Sliko bodo samodejno poslali v nadzorni center, kjer bo operater ocenil, ali gre za prekršek.

S 1. marcem se sicer kazen za nepravilno telefoniranje med vožnjo na Nizozemskem dviguje na 420 evrov. V Sloveniji velja 250 evrov in tri kazenske točke. 

Distrakcija med vožnjo je eden od zelo pogostih sekundarnih vzrokov za nastanek prometnih nesreč.

Kamera za mobilnik za volanom | Avtor: Nizozemska policija Nizozemska policija

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 57
 • lili4 17:07 26.februar 2024.

  Za uhoooo se je popraskal in ni imel telefona...in kaj si naj opico ali mačko priskrbiš da te popraska...a bomo morali voziti kot roboti, mislim vidi na kameri da ni videnega telefona pa mu kazen napiše, ni ga imel ali ...prikaži več ga je morda začaral, da je kar izginil iz njegovih rok.

 • Avatar rajko55
  rajko55 12:40 26.februar 2024.

  Pri nam bo počasi vse prepovedano....razen zokijeve koke..... Grafit antene pa itak že imamo vsi v glavi...

 • alexander9 07:09 26.februar 2024.

  Uporaba telefona med vožnjo je kazniva, ker odvrača pozornost? OK, ni problem, danes ima že vsak novejši avto Bluetooth in se lahko poveže s telefonom. Kaj pa vsi tisti zasloni na dotik v sodobnih avtomobilih. Normalna uporaba funkcij avtomobila bolj ...prikaži več odvrača pozornost, kot pa normalna uporaba telefona. Za nastavitev hitrosti brisalcev na enem od "električnih čudes" moraš v dva podmenija, da najdeš drsnik na zaslonu. Potem moraš ta drsnik še "zadeti" in ga nastaviti!!!

Sorodne novice