Avto > Na Štrom
16383 ogledov

Ljubitelji dosedanjih audijev, ostaja vam le še prehod na BMW ...

Audi motor TDI Audi
Audi in BMW sta te dni vrgla na mizo karte s svojimi dosedanjimi pogoni.

Generalni direktor Audija Markus Duesmann je pred nekaj dnevi za Frankfurt Allgemeine Zeitung dejal, da ne bodo več razvijali novih motorjev z notranjim zgorevanjem. Stroški so postali previsoki, prednosti te tehnologije premajhne, je pojasnil. Zatrdil je sicer, da bodo še naprej razvijali že obstoječe motorje, tako da bodo lahko še nekaj let ustrezali okoljskim standardom. Dokler bo mogoče, nato bo vse v rokah elektrike. 

Duesmann je še dejal, da bo prihodnji euro 7 standard, ki naj bi začel veljati okoli leta 2025, velikanski tehnični izziv, hkrati pa bo prinesel le malo ugodnosti za varovanje okolja. 

Podobno kot pri Audiju so že pred nekaj časa napovedali pri Mercedesu, nedavno tudi pri Volvu in Jaguarju. 

BMW X5 M competition | Avtor: Saša Despot Saša Despot

BMW ima drugačen pristop

Za razliko od večine premijcev pa imajo pri BMW drugo strategijo, termičnemu motorju se ne bodo kar tako odpovedali. Generalni direktor Oliver Zipse je po poročanju CNBC dejal, da bo povpraševanje po avtih s termičnimi motorji ostalo "robustno" še kar nekaj prihodnjih let. Zato pri BMW ne bodo ustavili nadaljnjega razvoja te tehnologije, predvsem zaradi trgov izven Evrope in Kitajske, kjer je trend najbolj naklonjen baterijskim vozilom. Zgolj prilagajanje že obstoječih motorjev kot kaže ni v načrtu.

BMW sicer vzporedno veliko vlaga tudi v tehnologije priključnih hibridov in povsem baterijskih vozil. Znamka MINI, ki sodi pod njegovo okrilje, bo v naslednji generaciji le še električna. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.