Avto > Na Štrom
526 ogledov

To je novi audi A6, a tokrat z oznako e-tron

Novi audi A6 e-tron
1/19
Audi
Audi je predstavil novi A6 e-tron, povsem električni avto, ki naj bi na številnih ravneh, tako dizajnu kot porabi energije, postavljal nove standarde. Na voljo bo kot sportback in karavanski avant. Glavna konkurenta bosta BMW i5 in mercedes-benz EQE.

Audi je dolgo čakal na novo električno platformo za premijska vozila (PPE). Na njej bo nastajal Q6 e-tron, pa tudi novi A6, ki bo z menjavo generacije na voljo kot povsem električno vozilo. Za razliko od Mercedes-Benza, ki je predstavil le limuzino, pri Audiju računajo na sportbacka in karavana. Sportback pa naj bi po pisanju nemških medijev na domačem trgu stal okoli 63.000 evrov, za avanta pa bi morali doplačati okoli 1000 evrov.

Novi audi A6 e-tron | Avtor: Audi Audi
Novi audi A6 e-tron | Avtor: Audi Audi

Ena od posebnost nove generacije A6 je dizajn. Čeprav gre za evolucijo, pa je oblikovnih novosti veliko: enostranska maska, digitalni svetlobni zasloni z individualno izbranimi podpisi in piktogrami v zadnjih lučeh, pa tudi količnik upora 0,21, kažejo na to, da bo to najbolj učinkovit audi A6 do zdaj, pa tudi najbolj eleganten.

Novi A6 ponuja najinteligentnejše asistenčne sisteme doslej, modernost poudarja samostoječ in rahlo ukrivljen velik zaslon, ki se razteza precej nad sredinsko konzolo, nov operacijski sistem vključuje ChatGPT. Stikalo menjalnika kljub številnim novostim ostaja na običajnem mestu na sredinskem tunelu.

Novi audi A6 e-tron | Avtor: Audi Audi
Novi audi A6 e-tron | Avtor: Audi Audi

Novost v primerjavi s Q6 je ogromna panoramska streha, ki jo lahko zasenčite s pritiskom na gumb. Z dolžino 4,93 metra in medosno razdaljo 2,95 metra A6 ponuja veliko prostora na sprednjih sedežih in zadnji klopi. Avant ob podrtih zadnjih sedežih ponuja do 1422 litrov prostora.

Tehnično A6 temelji na enakem modularnem sistemu kot Q6 e-tron, vendar ponuja dodatne možnosti. Poleg 100 kWh baterije, ki omogoča več kot 750 kilometrov dosega, je na voljo tudi baterijski sklop s 83 kWh za več kot 600 kilometrov poti (tovarniški podatki). Izbrati bo možno štiri različno zmogljive različice z močjo od 286 KM do 503 KM. S6 doseže največjo hitrost 240 km/h. Na izbiro bo pogon na eni ali dveh oseh (quattro).

Novi audi A6 e-tron | Avtor: Audi Audi
Novi audi A6 e-tron | Avtor: Audi Audi

Z enosmernim tokom je možno polniti s hitrostjo do 270 kW, kar pomeni, da se doseg za 310 kilometrov poveča v desetih minutah. Baterijo je mogoče napolniti od 10 do 80 odstotkov v 21 minutah. 

Ker pri Audiju ne želijo izgubiti kupcev, ki prisegajo na motorje na notranje zgorevanje, so pred kratkim predstavili novo generacijo A5, ki zamenjuje model A4, je večji kot aktualni A4 in bo na voljo tudi kot karavan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.