Avto
200 ogledov

Nemški policisti zelo kritični do službenih BMW-jev

Policijski BMW serije 3 BMW
Serija 3 je popolnoma neprimerna za policijsko delo v patrulji, so ugotovili policisti v eni največjih nemških zveznih dežel. Predvsem jih moti prostornost avta.

Dobršen del flote patruljnih avtomobilov nemških policistov sestoji iz premium domačih znamk. BMW-ji, mercedesi in audiji, obarvani v policijske barve, niso nič posebnega. 

A premium avti so lahko tudi skregani z realnimi potrebami policistov, kar kaže primer iz zvezne države Severno Porenje-Westfalija. Tam je vodstvo policije po polletni uporabi modela BMW 318d v notranjem poročilu ugotovilo, da je avto popolnoma neprimeren za službo v patrulji. 

Policisti, ki so uporabljali avto, so po navajanju časnika Rheinische Post poročali, da jim majhnost avta povzroča številne probleme. Tako denimo policist v notranjost ne more zlesti, če ima na sebi zaščitno opremo. Prtljažnik ni dovolj velik, zato morajo del opreme voziti kar na zadnjih sedežih, kar ni niti varno, še manj pa uporabno, če mora patrulja v avtu peljati kakšnega kolega ali pa osebo v postopku. Zato morajo v takšnih primerih na pomoč klicati "marico."

Zakaj želi večina policistov sedeti na levi

Sedenje spredaj je zaradi policijske opreme, nameščene v že tako ozko odmerjen prostor, je glede na poročilo lahko prav tako boleče, veliko policistov je poročalo o modricah in bolečih levih kolenih zaradi trkanja v radijsko napravo, ki jo je tovarna trdno vgradila v prostor desnega potnika.

Ročice na vratih so lahko boleča ovira. Ker varnostni pasovi niso po višini nastavljivi, prihaja do nevarnih stikov z orožjem, ki ga nosijo, tok za avtomatsko orožje pa je premajhen.

Pripombe so letele tudi na razsvetljavo, saj se pri njihovih policijskih avtih takoj ob zaklenitvi vozila zunanje luči pogasijo, kar pa je lahko zelo nevarno, če policisti denimo posredujejo ponoči v prometni nesreči. Verjetno bi bilo to težavo z kakšnim obvodom v kabilih mogoče hitro rešiti.

Med stvarmi, ki so policiste še motile, so bile pretemne zadnje luči, preveč temno tonirano zadnje steklo, neuravnotežena dinamika delovanja brisalcev ter antena radijske postaje na strehi, ki pogosto odpada, poroča Motor Talk. 

So pa policisti serijo tri glede nekaterih stvari tudi pohvalili, denimo glede zelo dobre navigacijske naprave in ločenega delovanja klimatske naprave.

V zvezni državi Severno Porenje-Westfalija so 1.845 modelov BMW 318d najeli lani in to za 21 milijonov evrov. BMW se na kritike policistov na terenu uradno še ni odzval, je pa opomnil, da njihovi bavarski kolegi (BMW ima sedež v Münchnu) niso imeli pripomb. Neuradno pa so se že lotili nekaterih preureditev, med drugim bodo mehko obložili radijsko postajo v avtu.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • d 16:48 17.maj 2016.

    bojo pa 5ke dubl

  • Mahi 11:34 17.maj 2016.

    Če je avto kao premium znamka še ne pomeni, da se bo obnesel tudi kot delovno vozilo.

  • McClain 09:31 17.maj 2016.

    haha, BMWji so res nemogoči glede prostora, vsaj manjsi modeli. V vsaki Fiesti recimo se boljš pelješ kot v trojkah, da ne govorim o X1 ki je itak čist sfaljen, verjetno zaradi tega konceptualno popolnoma na novo zasnovan pred kratkim. ...prikaži več Prejšnji je nemogoč.