Avto
15353 ogledov

Nova ambiciozna znamka vozil začenja pot v Sloveniji

Lynk & Co 01
1/21
Lynk & Co
Leto 2024 bodo na slovenskem avtomobilskem trgu zaznamovale številne nove znamke vozil. Kot zadnja se je z velikimi ambicijami in svojim prvim modelom ter tudi prodajnim centrom v Ljubljani pridružila znamka Lynk & Co.

Lynk & Co je nova blagovna avtomobilska znamka v Sloveniji, v Evropi pa jo poznamo že vse od ustanovitve leta 2016. Prvi prodajni saloni v Evropi segajo v leto 2020. V avtomobilski svet so vpeljali nove, še nevidene koncepte poslovanja.

S konceptom, označenim pod številko 03, so na primer v Šanghaju napovedali, da bodo za vse svoje modele ponudili vseživljenjsko garancijo, pomoč na cesti in brezplačno povezavo z internetom. Želijo povsem na glavo obrniti proces nakupa in uporabe avtomobila kot tudi doživetja v vožnji.

Lynk & Co 01 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Lynk & Co 01 v dolžino meri 4,54 metra, v širino 1,857 metra in v višino 1,694 metra. Medosna razdalja je 2,73 metra. Prtljažnik ima volumen 466 litrov.

Lynk & Co 01 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Do zdaj je znamka v Evropi na sedmih izbranih trgih uporabnike nagovarjala s sistemom naročnine, a se je izkazalo, da je klasični način prodaje za podjetje vseeno ključen, ko gre za pridobivanje volumna pri prodaji. V Sloveniji in na še 11 trgih jugovzhodne Evrope pod skrbništvom skupine avtomobilskih podjetij SEEAG bodo avtomobili naprodaj na klasičen način, s financiranjem, ali gotovinskim nakupom.

Lynk & Co 01 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Vozila kitajske globalne avtomobilske znamke Lynk & CO imajo z evropskimi avti veliko več skupnega, kot je videti na prvi pogled. Uporabljajo namreč Volvovo platformo in si tudi sicer delijo veliko tehnologij - Volvo in Lynk & Co namreč oba spadata pod kitajski koncern Geely. Cenovno Lynk & CO predstavlja most med Volvom in Geelyjem.

Lynk & Co 01 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Računalnik na kolesih

Razvoj in oblikovanje poteka na Švedskem in še nekaterih centrih po svetu, proizvodnja pa v Geelyjevih tovarnah na Kitajskem.
Prvi in za zdaj edini model v ponudbi v Sloveniji je Lynk & Co 01. Gre za bližnjega sorodnika volva XC 40, ki ga s priključno-hibridnim pogonom na trgu sicer ni več. Od XC40 je daljši za 12 centimetrov, kar ga uvršča med C in D SUV razred in ima tudi večjo in uporabnejšo baterijo (14,1 kWh neto uporabne kapacitete), ki omogoča 75 kilometrov električnega dosega. Poleg bencinskega 1,5-litrskega štirivaljnega turbo motorja s 132 kW /180 KM) ima še elektromotor z močjo 60 kW. Sistemska moč je kar 192 kW (261 KM) in 429 Nm navora. Čas polnjenja baterije je 5 ur, polni se lahko s hitrostjo 7,2 kWh. 8 sekund je pospešek od 0 do 100 km/h, največja hitrost je 210 km/h.

Lynk & Co 01 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Znamka Lynk & CO je imela do konca leta 2018 na Kitajskem že 221 prodajalen, ki so povsem netipične, saj so v njih kavarnice, kinematografi in igrala za otroke.

Lynk & Co 01 | Avtor: Lynk & Co Lynk & Co

Lynk & Co je računalnik na kolesih. Z uporabo aplikacije za pametni telefon in gumba za deljenje, vgrajenega v avtomobil, lahko uradni skrbnik dovoli drugim v aplikaciji dostop do vožnje avtomobila za določeno časovno obdobje. Sistem je že na voljo v poskusni obliki na Kitajskem, vendar ga nameravajo uvesti po vsem svetu in sčasoma omogočiti kupcem, da svoj avto oddajajo drugim, da bi nadomestili mesečno plačilo.

Lynk & Co 01 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Avtomobil ima tudi stalno povezavo z internetom, kar mu omogoča stalne posodobitve po zraku in tudi pridobivanje informacij v živo o prostih parkiriščih ali prometu na primer. Lahko pa zgolj v realnem času kar iz avtomobila delite fotografije s prijatelji.

Lynk & Co 01 | Avtor: Lynk & Co Lynk & Co

V vozilo je vgrajene veliko napredne tehnologije za varnost in udobje, ki jo poznamo tudi pri Volvu. Na neodvisnih testih Euro NCAP je Lynk & Co 01 prejel maksimalnih pet zvezdic za varnost. Slogan znamke je vse serijsko. Tako je serijskih kar 17 naprednih asistenčnih sistemov. Kupcem so zelo olajšali izbiro, saj je možno izbrati le eno stopnjo opreme in dve barvi (modro in črno).
Med opremo najdemo panoramsko streho, satelitsko navigacijo, dva zaslona. Tako kot pri Volvu je bil poudarek na kakovostnih materialih in tudi kakovosti izdelave. Garancija na vozilo je štiri leta ali 120.000 prevoženih kilometrov, oziroma 96 mesecev na baterijo.

Lynk & Co 01 | Avtor: Lynk & Co Lynk & Co

Vozila bodo v Sloveniji servisirali in vzdrževali na Volvovih pooblaščenih servisih, skladišče rezervnih delov je na Nizozemskem.
Cena za vozilo z akcijskim popustom je 46.990 evrov. Do konca leta želijo v Sloveniji prodati 50 vozil. Vozila so na zalogi. Imajo pa za prihodnje tudi v Sloveniji velike ambicije z znamko Lynk & Co. V ponudbi bodo tudi klasični hibridi in 100-odstotno električna vozila. Že do konca leta 2025 bodo na prodaj skupno trije modeli. Dolgoročne ambicije so, da bo Lynk & Co po prodaji v Sloveniji prehitel znamko Volvo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • AMEX_No_Thanks 15:48 05.junij 2024.

    Hvala, za ta denar ga kar imejte v salonu. Kitajc vreden nič več kot 15k

  • mph2 18:18 28.maj 2024.

    "Avtomobil ima tudi stalno povezavo z internetom, kar mu omogoča stalne posodobitve po zraku..." in stalen rizik za vdor hekerjev. Hvala, posodobitev mi je ok, ampak na kabel ali lasten wifi.

  • LolekinBolek 14:53 28.maj 2024.

    47 jurjev hahaha