Avto
11445 ogledov

Preden pakirate za na dopust, si nujno poglejte ta video!

Test prevoza prtljage ADAC/AMZS
Kako nevaren je v resnici nezavarovan tovor v avtu že pri trku s hitrostjo 45 km/h.

Konzorcij evropskih avtoklubov in organizacij, med njimi tudi ADAC in AMZS, je napravil test razlike med pritrjeno oziroma nepritrjeno prtljago v avtu. Simulirali so obisk trgovine s pohištvom, ki se konča s polno obloženim avtom, vendar si lahko v tej situaciji brez težav zamislite tudi počitniško naložen avto. 

Za testno vozilo so vzeli karavanskega golfa VI in ga napolnili z velikimi in malimi škatlami pohištva in drugih predmetov. Ker to počne ogromno ljudi iz prepričanja, da je takšen prevoz bistveno cenejši. 

V prvega golfa so prtljago naložili "po domače", škatle in predmete so naložili brez pravega reda in jih niso posebej pritrjevali. V drugega golfa so prtljago naložili precej bolj premišljeno, težje predmete spodaj, vse skupaj so dodatno pričvrstili s trakovi. 

Že pri hitrosti 45 km/h se nepripet tovor s težo 145 kilogramov spremeni v letečega odraslega slona, opozarja Volker Sander, vodja testnega centra v Landsbergu. Pri prvem testu postanejo manjši predmeti projektili, ki zadanejo voznikove in sovoznikove glave. Težke škatle pa s tako silo udarijo v prednje sedeže, da jih vrže iz sidrišča in pomečka. Možnosti za preživetje pri komaj 45 km/h ni, zanašanje na zračne blazine in zavese ne pomaga! 

Drugi test trčenja s pravilno naloženo in pritrjeno prtljago pa je dokazal, da bi jo prednja potnika odnesla s precej blagimi posledicami. 

Kaj svetujejo strokovnjaki za prometno varnost glede nalaganja tovora, tudi v primeru dopustov?

  • Breme razporedite enakomerno. Težki predmeti na dno, po možnosti v prostor za noge. 
  • Naslonjal zadnjih sedežev ne zlagajte, če je to le mogoče.
  • Če imate prtljažno mrežo, jo nujno uporabite. Nekateri avti imajo možnost njene pričvrstitve neposredno za prvima sedežema.
  • Naslone zadnjih sedežev (brez potnikov) križno pripasajte z varnostnimi pasovi. 
  • Uporabite trakove za zapenjanje, ki jih napnite prek vgrajenih pritrdišč. Trakovi morajo biti napeti enakomerno, tako da tovor ne zdrsne pod njimi. Uporabite dovolj trakov, raje več kot premalo.
  • Upoštevajte predpisani tlak za pnevmatike in osne obremenitve v skladu z navodili proizvajalca - po potrebi dvignite tlak v pnevmatikah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.