Avto
29 ogledov

Prihajajo pametni žarometi

Pametni žarometi bodo prilagodili moč in jakost svetlobe. (Foto: Valeo Sa) Žurnal24 main
Napredek tehnologije na področju avtomobilskih žarometov je v zadnjih letih doživel pravi razmah. V bližnji prihodnosti prihajajo svetila, ki ne bodo več zaslepljevala voznikov.

Vse več proizvajalcev avtomobilov svoje modele opremlja z dnevnimi LED-svetili in adaptivnimi žarometi, ki prilagajajo jakost in snop svetlobe glede na stanje na cesti. Zadnji korak pri razvoju pametne razsvetljave prihaja iz francoskega podjetja Valeo SA, kjer so razvili sistem Beamatic Premium. Sistem z vgrajeno kamero nadzira promet. S pomočjo pridobljenih informacij po potrebi zapira del svetlobnega snopa, da ne bi zaslepil drugih udeležencev v prometu. Tehnologijo je mogoče uporabljati tako s standardnimi kot LED-svetili, v osnovi pa omogoča tudi stalno vožnjo z vključenimi dolgimi lučmi.

Francozi so pravice za proizvodnjo že odstopili japonskemu podjetju Ichikoh Industries, kar daje slutiti, da bodo prvi avtomobili s to tehnologijo na trg prispeli prav iz dežele vzhajajočega sonca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.