Avto
13 ogledov

Prikupni električni hrvatek

xd doking
1/9
Žurnal24 main
Hrvaška družba Dok-Ing bo v Ženevi predstavila mali mestni električni avtomobil XD.

Podjetje Dok-Ing, ki se je v svetu uveljavilo kot proizvajalec robotskih vozil za razminiranje, je izdelalo 2,8 metra dolgo konceptno vozilce na električni pogon. Pod dizajn se je podpisal Igor Jurić.

XD je širok 1,7 metra, v višino pa ga je 1,6 metra. Z njim se lahko hkrati peljejo trije potniki, ki naj bi uživali v razmeroma prostorni in udobni notranjosti. Čeprav družba vseh podrobnosti pred ženevskim salonom še noče razkriti, je jasno, da ga poganjata dva elektromotorja s po 50 kW. Oba sta nameščena na prvi kolesni par.

Za nadzor pogona skrbi lastna hišna elektronika, malček pa s 300 Nm navora stotico doseže že po 7,7 sekunde. Najvišja hitrost je avtocestnih 130 km/h. Za napajanje skrbi litij-železo-fosfatna baterija s kapaciteto 32 kWh, ki zadostuje za od 200 do 250 km poti. Polnjenje po zagotovilih tovarne traja med dvema in tremi urami.

Hrvaška družba si od predstavitve v Ženevi obeta navezavo stika z vlagatelji, ki bi lahko avtomobil pripeljali do serijske proizvodnje in prodaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.