Avto
8 ogledov

Rekordna poraba kie optime

Kia optima hybrid
1/4
Kia
Hibridna kia optima je nova nosilka Guinnesovega rekorda v varčni vožnji v svoji kategoriji. Njena povprečna poraba na 12 tisoč kilometrov dolgem popotovanju je bila 3,64 litra na 100 kilometrov.

Voznika Wayne Gerdes in Chris Bernius sta s serijsko hibridno različico limuzinske kie optime prevozila 7.899 milj (12.712 km) skozi 48 ameriških zveznih držav. Pri tem sta dosegla povprečno porabo goriva 3,64 l/100 km (po ameriško 64,55 milj na galono, MPG), s čimer sta izboljšala ameriško uradno najnižjo porabo goriva izven naselja za več kot 61 odstotkov. Voznika sta z optimo v štirinajstih dneh povprečno prevozila 908 kilometrov na dan, med potjo pa sta vozila tako skozi puščavo kot skozi mesta.

Za dosežek sta posodo z gorivom napolnila le petkrat, najdaljša razdalja med dvema polnjenjema pa je bila 2.282 kilometrov. Za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov je morala hibridna optima ves čas potovanja prevažati dva potnika in njuno prtljago.

Rekordnemu dosežku se sicer uradno reče “najnižja poraba goriva, prevožena skozi 48 sosednjih ameriških držav z bencinskim hibridnim vozilom” in je nova kategorija Guinnessovih svetovnih rekordov.

Varčni tudi naši sosedje

Hrvaškima novinarjema je junija uspelo zrušiti svetovni rekord v vožnji z enim rezervoarjem, saj se je njun VW passat ustavil šele po 2.545,8 kilometra, ne da bi vmes dolila kapljico goriva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.