Avto
24 ogledov

S 105,9 km/h hitrejši od bencinarjev

La jamais contente (Foto: Wikipedia)
1/12
Žurnal24 main
La jamais contente je prvi avtomobil sploh, ki je presegel hitrost 100 km/h. Zgrajen je bil leta 1899, poganjala pa ga je ... elektrika.

V Detroitu se je med vsemi avtomobilskimi novostmi našel kotiček za avtomobil, ki opominja, da električni avtomobili in ubadanje z njihovimi zmogljivostmi še zdaleč niso izum izpred nekaj let. V Detroitu je sicer na ogled replika, izdelana v 90. letih 19. stoletja.

Camille Jenatzy, zaradi svoje rdeče brade znan po vzdevku "Rdeči vrag", je po izgubi rekorda l. 1902 že leto kasneje znova postal najhitrejši človek na svetu, tokrat v mercedesu. Tragično je končal leta 1913, ko ga je kolega po pomoti ustrelil na lovskem pohodu, medtem ko je Jenatzy skrit v grmovju preveč dobro oponašal žival. Izkrvavel je na poti v bolnišnico, tako da se je izpolnila njegova napoved, da bo umrl v mercedesu.

La jamais contente (v francoščini 'nikoli zadovoljen') je pred več kot 110 leti izdelal Camille Jenatzy, belgijski izumitelj in dirkač. Z avtomobilom v obliki torpeda je konec aprila 1899 kot prvi človek drvel hitreje od 100 km/h, natančneje 105,9 km/h.

Povod za rekord je bilo ostro rivalstvo med nekaterimi izdelovalci avtomobilov v obdobju na prelomu stoletja, ko so električna vozila še zelo uspešno konkurirala motorjem z notranjim izgorevanjem. 1450 kilogramov težkega rekorderja sta gnala dva elektromotorja z močjo po 50 kW, ki sta poganjala zadnji par koles. Gume so bile Michelinove.

Za tiste čase izjemen dosežek pa so kmalu izpodrinili izpopolnjeni motorji z notranjim izgorevanjem, ki so za več kot stoletje popolnoma zavladali svetu avtomobilizma.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.