Slovenija
12 ogledov

Center naložbe prešel v napad

boÅ¡ko Å¡rot žurnal Žurnal24 main
Družba Center naložbe, ki je danes napovedala objavo prevzemne ponudbe za nakup delnic Infond Holdinga, je že pridobila 30,98-odstotni delež te družbe.

Doslej je imel Center naložbe v Infond Holdingu, ki je največji lastnik Pivovarne Laško, slednja pa nadzoruje nekatera druga velika slovenska podjetja (Mercator, Union, Delo ...), 22,37 odstotka delnic.

Center naložbe je sicer zelo blizu prvemu možu pivovarjev Bošku Šrotu, v zadnjih mesecih pa zelo aktivno prodaja svoje preostale naložbe, kar naj bi po mnenju nekaterih počel prav zaradi načrtovanega prevzema Infond Holdinga in s tem konsolidacije nadzora nad Laščani. V družbi nameravajo prevzem plačati iz lastnih virov. Po nekaterih informacijah naj bi potrebovali 107 milijonov evrov.

V zgodbi tudi Terme Čatež
Da se pripravlja na prevzem, je Center naložbe nakazal že s ponedeljkovo prodajo svojega 10,77-odstotnega deleža v Termah Čatež, vrednega prek 20 milijonov evrov. Ta delež je isti dan kupilo podjetje Rent A, ki s tem nakupom v Termah Čatež obvladuje 11,91 odstotka.
Pri tem deležu gre za delnice, ki so na zadnjih dveh skupščinah Term Čatež tehtnico v lastniškem spopadu z DZS nagnile na stran državnih lastnikov. Tako bo najverjetneje v prihodnjih tednih dokončno znano, kateri lastniški blok v družbi je okrepil ta posel, saj iz javno dostopnih listin ni razvidno, kdo je lastnik podjetja.

Družba Center naložbe je sporočila še, da je v torek prodala 0,36-odstotni delež v družbi Mercator in da v njej nima več lastniškega deleža. V zadnjih mesecih pa je prodajala še delnice v Merkurju, elektropodjetjih, Iskri Avtoelektriki in celo Pivovarni Laško. V lasti naj bi imeli samo še deleža v Premogovniku Velenje in Uniorju.

Center naložbe bi z uspešnim prevzemom posredno nadzoroval celo mrežo slovenskih podjetij, tudi Mercator. © Fotodokumentacija Žurnala24

 
Kdo jih lahko ustavi
Center naložbe bi s prevzemom Infond Holdinga prišel do pomembnih deležev v nekaterih družbah. Infond Holding je namreč skoraj 60-odstotni lastnik časnika Večer ter s 24,43 odstotka tudi največji lastnik Pivovarne Laško. Ob tem ima pomembne deleže še v Zdravilišču Laško, Tovarni nogavic Polzela, Tiskarni Kočevski tisk, DZU Investmentu in Elektru Maribor.


Družbi lahko prevzemne načrte prekriža kateri izmed tekmecev, ki si tudi želijo povečati lastništvo v Infond Holdingu. Po pisanju Financ je v igri predvsem prvi mož Electe Damijan Janković, ki se skupaj z Mirkom Tušem bori tudi za delež državne Kapitalske družbe v Pivovarni Laško.

Delnica pivovarne potonila
Namera za prevzem je tečaj delnice Infond Holdinga v današnjem trgovanju zvišala za skoraj dva odstotka, medtem ko so delnice Pivovarne Laško v primerjavi s torkom izgubile skoraj sedem odstotkov. Promet z delnicami pivovarne je znašal skoraj štiri milijone in je tako zasenčil novo trgovalno delnico banke NKBM, ki je bila v ospredju od ponedeljka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.