Slovenija
16 ogledov

6,3-odstotna gospodarska rast

delavec tovarna proizvodnja bobo Žurnal24 main
Slovenija je v letošnjem tretjem četrtletju na letni ravni dosegla 6,3-odstotno gospodarsko rast.

V prvih devetih mesecih letos je bil obseg bruto domačega proizvoda (BDP) v primerjavi z enakim obdobjem leta 2006 realno višji za 6,5 odstotka, so sporočili iz državnega statističnega urada: "Rast je še vedno višja od povprečja in ena od najvišjih v zadnjih 15 letih."

"Skupni izvoz blaga in storitev je bil v tretjem četrtletju realno za 15,8 odstotka višji kot pred letom, kar je ena izmed najvišjih rasti v zadnjih desetih letih," je navedla Karmen Hren – vodja sektorja za nacionalne račune na državnem statističnem uradu. Dodala je še, da je izvoz v tretjem četrtletju h gospodarski rasti prispeval 10,5 odstotne točke. Rast izvoza je ostala na visoki ravni, izvoz pa je tako ostal eden od glavnih generatorjev gospodarske rasti.

Podobno velja za rast uvoza. "Rast uvoza se še naprej povečuje, v tretjem četrtletju je bil uvoz realno za 17,4 odstotka višji kot pred letom in je zabeležil eno od najvišjih povečanj v zadnjih letih," je dejala Hrenova.

Najbolj je na rast domačega trošenja, ki je ostala podobna kot v predhodnem četrtletju, vplivala hitra rast naložb, ki je bila v tretjem četrtletju 7,4-odstotna. Po navedbah Hrenove je hitrejša rast domačega trošenja skoraj v celoti odvisna od hitrega povečevanja bruto naložb. Prirast zalog je pozitivno vplival na gospodarsko rast. Z bolj umirjenimi stopnjami se je povečevala končna potrošnja, ki raste počasneje od BDP. Rast dodane vrednosti se ni nižala niti v predelovalnih dejavnostih ali v gradbeništvu.

Najbolj pa o dobrih razmerah v gospodarstvu pričajo podatki o visoki rasti zaposlenosti. V tretjem četrtletju je bila skupna zaposlenost 969.700 oseb, kar je za 2,7 odstotka več kot v enakem četrtletju lani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.