Slovenija
3 ogledov

Poenostavljeno plačevanje v Evropi

1/2
Žurnal24 main
V državah območja evra, 12 drugih državah EU ter Islandiji, Liechtensteinu, Švici in na Norveškem potekajo slovesnosti ob uveljavitvi prve storitve projekta enotnega območja plačil v evrih – Sepa.

Gre za prvi korak k učinkovitejšemu plačilnemu prometu v državah tega območja. Sepa (Single Euro Payments Area) je okolje, v katerem lahko posamezniki, gospodarske družbe in drugi uporabniki plačilnih storitev v bankah pošiljajo in prejemajo plačila v evrih ne glede na to, ali se takšno plačilo izvaja znotraj posamezne države območja Sepa ali med državami tega območja. Z današnjim dnem je v sklopu Sepe na voljo kreditno plačilo, ki omogoča izvajanje v evrih med strankami z računi pri bankah.

Eden od največjih projektov plačilnega prometa

Bajuk je mnenja, da je Sepa izjemnega pomena za evropski prostor. © Žurnal24

 
Sepa je po besedah finančnega ministra Andreja Bajuka izjemnega pomena za evropski prostor. "Gre za enega največjih projektov plačilnega prometa v Evropi in svetu," je poudaril na današnji slovesnosti v Ljubljani. Kot je dodal, ostaja plačilni promet v Sloveniji enak, saj je v primerjavi z evropskim nadstandarden. Povezava s tujino pa gre zdaj po novih, enotnih standardih, po katerih bodo vsa plačila v območju Sepa obravnavana kot domača plačila, je pojasnil.

Projekt je po besedah vodje predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Mihele Zupančič "pomemben korak pri izkoriščanju polnega potenciala evropskega notranjega trga". Po njenih in Bajukovih navedbah bo prinesel številne dobrobiti. Te naj bi v šestih letih lahko znašale približno 120 milijard evrov, sta dejala. S poenotenjem plačilnega prometa želi EU vplivati na preglednost poslovanja in svoboden prenos kapitala, projekt pa naj bi prinesel večjo konkurenčnost in višjo gospodarsko rast.

Naslednji korak Sepe do konca leta 2009
Naslednji večji korak k uveljavitvi Sepe se bo zgodil najpozneje do novembra 2009, ko naj bi zaživela storitev direktna obremenitev, ki je namenjena enkratnim plačilom v breme večjega števila dolžnikov in plačevanju ponavljajočih se obveznosti večjega števila dolžnikov. Z letom 2011 pa naj bi zaživelo poslovanje s karticami s čipom (tako imenovane pametne kartice), ki se jih bo lahko uporabljalo na vseh terminalih v območju Sepe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.