Magazin
13 ogledov

Ali sem dober starš?

Kar se Janezek nauči, to Janez zna, a marsikdaj pozabi. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Od nosečnosti pa do konca srednje šole se sprašujete, ali ste dobra mama oziroma očka. Obstaja 10 malenkosti, s katerimi lahko to preverite sami.

Biti mama ali oče je veliko težje kot biti direktor velikega podjetja, a tako kot v vsakem poslu tudi tu obstajajo triki, ki so vam lahko v veliko pomoč. Začnite jih uporabljati že pri majhnih otrocih in nanje ne pozabite niti, ko otroci odrastejo, saj so ravno ti triki nekakšni ''krivci'' za srečno družino.

Rada te imam!

Novopečene mamice se skorajda ne morete ločiti od svojih dojenčkov, vedno jih ljubkujete, se jih dotikate in božate. Ne prekinite te navade. Raziskave so pokazale, da otroci, pri katerih ni komunikacije med prehranjevanjem, napredujejo počasneje od tistih, s katerimi se pri jedi pogovarjamo. Tudi dotiki, objemi, nasmeh in besede pohvale so hrana za otroka.

Pravljica za lahko noč
Neprecenljivi so trenutki, ko skupaj berete slikanice in si sproti izmišljujete pravljice. Ti mali rituali navajajo otroka na rutino – določena slikanica ali uspavanka bo pomenila, da je čas za spanje. Raziskava je pokazala, da polurna rutina pred spanjem, ki vključuje kopanje, masiranje in pravljico za lahko noč, otroka uspava hitreje kot običajno, obenem pa otroci spijo dlje in se ponoči manj prebujajo.

Pogovarjajte se z dojenčkom

Na sprehodu, med menjavanjem pleničk in med pripravo obroka govorite. Vaši štručki pojasnite, kaj se dogaja okoli nje. Tudi otrok se z vami pogovarja že od prvega dne – on uporablja smeh in jok, vi pa uporabite besede, ki ga bodo pomirile. Tako boste ustvarili rutino, ob kateri se bo počutil varnega.

Pohvalite ga

Vzpostavitev pomembnega samozaupanja se začne že pri najmlajših. Veliko staršev je mnenja, da pohvale niso potrebne že od prvega dne. Čeprav dojenček še ne razume besede hvala, bo razumel ploskanje. Združite ročice in zaploskajte skupaj.

Besede, ki odpirajo vsa vrata

Nikoli ni prezgodaj za besede, kot so hvala, prosim in oprosti. Ko jih izreče dveletnik, so pravi balzam za vaša ušesa. Kmalu bo tudi ugotovil, da se mu bo izpolnilo veliko želja, če bo uporabil vsaj eno od teh besed; mar ne?

Spodbujajte ustvarjanje
Vsaka risbica in izdelek, ki ju naredi otrok, sta vredna pohvale. Z njo ga spodbujate, da še naprej uporablja svojo domišljijo in ustvarja. Čeprav ga pohvali že vzgojiteljica v vrtcu, pa je prav pohvala od mamice in očka tista, ki da izdelku pravo vrednost. Uredite kotiček, kamor boste spravljali otrokove izdelke, nato pa priredite razstavo za sosede in prijatelje. To bo otroka tako navdihnilo, da se pripravite na naslednje presenečenje.

Odzovite se na jok

Nekateri se bojite, da ga boste razvadili, če se boste odzvali na vsako solzico. To drži, ko se pogovarjamo o triletniku, a pri novorojenčku so pravila drugačna. Vaša naloga je, da štručki prvih 12 mesecev ''pojasnjujete'', da je varna in zaščitena. Vsaka solzica naj bo znak, da je nekaj narobe, po upihu prve svečke pa boste imeli še dovolj časa za učenje, da jok ni najboljša rešitev.

Pogovarjajte se s pediatrom

Čeprav boste kot vestni starši skorajda neprestano pri pediatru za vsako malenkost, se ne ozirajte na druge, ki se vam bodo posmehovali. Pediater vam bo strokovno odgovoril na vsa vaša vprašanja in pomiril vaše strahove. Z obiski in pogovori boste razvili prijeten odnos, pozneje pa vam bo pojasnil tudi, zakaj mora otrok med vožnjo s kolesom nositi čelado in kako pomembno ga je v avtomobilu privezati, pa čeprav greste le do trgovine.

Družite se z drugimi otroki

Pojdite na kavo s prijateljicami, družite se z drugimi starši v parku ali igralnici – poleg tega, da je to dobro za vas, je koristno tudi za vašega otroka, ki se bo tako učil interakcije z drugimi ljudmi. Prej ko ga spustite med vrstnike, prej boste opazili morebitne težave v razvoju. Če se težje navaja na vse ljudi okoli sebe, bodite vedno dovolj blizu, da vas bo videl, vi pa mu lahko pomahate.

Slavite rojstne dneve

Otroci uživajo ob pihanju svečk in petju Vse najboljše. Čeprav ni njihov rojstni dan, jih torta, darila in druženje prav tako navdušujejo. Družina je pomembna; otroci bodo to spoznali v družinskih srečanjih, ko bodo babica ali kateri izmed stricev praznovali rojstni dan. Ne silite jih, da se za mizo pogovarjajo s teto, raje ga pustite, da vas zabava po svoje. Teh trenutkov se boste spominjali vse življenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.