Magazin
284 ogledov

Slastni pariški brioši

Popoln zajtrk ... Žurnal24 main
Le kaj je lahko lepšega od poznega zajtrka s kavo, domačo marmelado in maslom, namazanim na sveže pečene slastne brioše?

Za pripravo približno 20 briošev boste potrebovali:

  • 500 g moke,
  • 30 g kvasa,
  • 1 žličko sladkorja,
  • 3 žlice mlačnega mleka,
  • 200 g masla,
  • 4 jajca,
  • pol žličke soli,
  • maslo za modelčke in
  • 2 rumenjaka.

Priprava
V posodo presejte moko in na sredini naredite vdolbino. Vanjo zdrobite kvas, dodajte sladkor ter zmešajte z nekaj mleka in moke. Pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite vzhajati približno petnajst minut.

V moko s pripravljenim kvasom dodajte jajca, sol, raztopljeno ohlajeno maslo in vse skupaj zamesite. Testo gnetite tako dolgo, dokler na njem ne začnejo nastajati mehurčki in se ne lepi na stene posode. Nato ga pokrijte in pustite vzhajati približno pol ure.

Iz testa oblikujte valj in ga prečno razrežite na 20 enakih kosov. Te razdelite na dva dela v razmerju tretjina – dve tretjini in vsakega oblikujte s pomokano dlanjo na pomokani deski s krožnimi gibi v pravilne krogle.

Modelčke za brioše namažite z maslom in vanje položite večje krogle. Na sredini ustvarite vdolbinico, v katero postavite manjšo kroglo in jo rahlo pritisnite (testo bo v obliki hruške).

Pustite vzhajati uro in pol. Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija. Brioše namažite z rumenjakom in pecite 15–20 minut pri 200 stopinjah.

Dober tek!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.