Slovenija
40 ogledov

Za koliko se bo dvignilo morje?

Žurnal24 main
Led na Antarktiki je razdelil raziskovalce. Eni predvidevajo, da se bo gladina morja v slabih sto letih zaradi taljenja zvišala tudi do dveh metrov.

Antarktika, ki obsega 90 odstotkov ledu na svetu, je ena od največjih ugank pri razpravah o globalnem segrevanju. Taljenje ledu bi namreč gladino morja lahko dvignilo hitreje, kot to predvideva poročilo Združenih narodov. Tudi če se stopi le del Antarktike, je to lahko usodno za narode od Bangladeša do Pacifika in mesta od Šanghaja do New Yorka. Če bi se led skozi tisočletja ves stopil, bi se gladina morja dvignila za neverjetnih 57 metrov.

Potem ko je vladni odbor ZN za klimatske razmere (IPCC) predvideval, da bi se morje lahko do leta 2100 dvignilo za od 20 do 80 centimetrov, je anketa, ki jo je Reuters izvedel med desetimi najboljšimi svetovnimi klimatologi, pokazala, da ta ocena niti ni zaskrbljujoča. Šest strokovnjakov je prepričanih, da je reakcija ledene ploskve Antarktike in Grenlandije na višje temperature še vedno dokaj nejasna. Drugi štirje strokovnjaki pa menijo, da bi se gladina morja do leta 2100 lahko dvignila za od enega do dveh metrov.

 

Al Gore napoveduje 60 centimetrov

IPCC in nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore, ki je dobil Nobelovo nagrado za mir, predvidevata, da bo 21. stoletje prineslo od 18 do 59 centimetrov višjo morsko gladino. Prejšnje stoletje se je slednja dvignila za 17 centimetrov.

Nekatere otoške države, kot na primer Maldivi, gradijo nasipe, ki stanejo milijone dolarjev. Obenem se sprašujejo, kako visoke naj dejansko zgradijo. "Mislim, da bo višina gladine zagotovo visoka ," meni Kim Holmen , predsednica norveškega polarnega inštituta, ki je 250 kilometrov oddaljen od obale Antarktike.

Vendar raziskovalci mirijo. Antarktika je tako "globoko zamrznjena" in ne kaže na nikakršno otoplitev. Temperature na Antarktiki namreč čez poletje niso višje od minus petnajst stopinj Celzija. "Moje mnenje je, da se gladina morja ne more zvišati za meter, " ocenjuje Stefan Rahmstorf z nemškega inštituta za klimatske spremembe. Pravi še, da so mnogi znanstveniki prepričani, da razmerje gladine vode, ki ga predvideva IPCC, le ni tako verjetno.

Večina strokovnjakov meni, da je še vedno nemogoče natančno ugotoviti, kako bo led v prihodnjih letih ali stoletjih reagiral. Na Antarktiki se lahko prav zaradi otoplitve v tem stoletju nabere več ledu. Osnovni problem je ta, da prehajamo v obdobje, ko je mogoče opaziti podnebne spremembe, ki jih človek v vsej zgodovini še nikoli ni zabeležil, menijo ameriški znanstveniki. Sem tako spadajo tudi ledene površine, za katere pa trenutno težko ocenimo, kako hitro in koliko bodo vplivale na gladino morja, še dodajajo.

Vas zanima, katero mesto bi bilo pod vodo, če bi gladina morja narasla do 14 metrov? Preverite na naslednjem linku .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.