Svet
4 ogledov

Sanader pričakuje zmago

Sanader je na ponedeljkovi novinarski konferenci v Zagrebu, ki je bila sicer pos Žurnal24 main
Sanader je napovedal, da bo HDZ na volitvah zmagal s petimi odstotki prednosti pred največjo SDP.

Hrvaški premier in predsednik Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) Ivo Sanader danes nadaljuje predvolilno kampanjo, potem ko jo je prejšnji teden začasno prekinil zaradi smrti svojega očeta. Na novinarski konferenci na sedežu HDZ v Zagrebu je napovedal, da bo HDZ na nedeljskih parlamentarnih volitvah zmagala s petimi odstotki prednosti pred največjo tekmico, opozicijsko Socialdemokratsko stranko (SDP).

Predvolilne ankete sicer kažejo, da sta HDZ in SDP izenačena z dobrimi 30 odstotki glasov, nekatere ankete pa napovedujejo celo rahlo prednost socialdemokratom.
Sanader meni, da bo HDZ omenjeni izid dosegla pri volivcih na Hrvaškem oziroma brez glasov v posebni enajsti volilni enoti za diasporo. V tej SDP nima kandidatov, saj meni, da o usodi hrvaške države ne morejo odločati hrvaški državljani, ki živijo v tujini in ne plačujejo davkov na Hrvaškem.

HDZ je na prejšnjih volitvah dobil štiri poslanska mesta na podlagi glasov iz tujine, predvsem iz BiH, letos pa jih pričakuje še več. Zaradi izenačenosti dveh vodilnih strank v predvolilnem času del hrvaških političnih komentatorjev ocenjuje, da bi v končnici o mandatu za oblikovanje nove vlade lahko odločali prav glasovi Hrvatov iz tujine.
Predsednik HDZ je danes še enkrat poudaril, da se bo udeležil televizijskega soočanja s največjimi tekmeci iz SDP samo tedaj, če bosta na soočenje povabljena predsednik socialdemokratov Zoran Milanović in kandidat za premierja Ljubo Jurčić. Milanovića je ob tem obtožil, da se "skriva za Jurčićem, ker ni pripravljen prevzeti odgovornosti za vodenje države", kar je "strahopetno obnašanje".

"V HDZ sta kandidat za premierja in predsednik stranke ena in ista oseba, ne moremo dovoliti, da je kandidat za premierja na obrobju kot kakšna marioneta," je dejal Sanader.
Dodal je še, da so za večdnevno padanje vrednosti delnic na zagrebški borzi odgovorni nekateri politiki, ki so napovedali uvedbo davka na kapitalski dobiček. SDP v volilnem programu napoveduje uvedbo omenjenega davka, in sicer za letne zaslužke državljanov na borzi nad 50.000 kun (6800 evrov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.