Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Pred koncem LIFFa se smeji Srbiji

Dan pred zaključkom je na dobri poti do nagrade občinstva Past srbskega režiserj Žurnal24 main
18. Ljubljanski filmski festival, ki nam je v prestolnico v 14 dneh prinesel 100 filmov, se zaključuje. Svoj vrhunec bo doživel jutri z razglasitvijo zmagovalcev.

Na sklepni prireditvi v sredo ob 20. uri v Cankarjevem domu bodo predsedniki žirij oziroma častni gostje podelili nagrade Itak, FIPRESCI, Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic, nagrado občinstva zlati kolut, in osrednjo nagrado vodomec. Za popestritev dogajanja bodo poskrbeli ustvarjalci in izvajalci: Branko Završan (igralska sinhronizacija), Karmen Klučar (glas iz režije) ter Boštjan Gombač - klarinet, trobenta, spremljevalni vokal, tolkala in Andraž Mazi - kitara (oba glasbena sinhronizacija), montažo in oblikovanje filma je oskrbel Matej Lavrenčič.

Romunska pika na i
Za konec "polnoletnega" LIFFa bodo zavrteli romunski film Smo imeli revolucijo ali ne? (A fost sau n-a fost?), ki ga je zrežiral Corneliu Porumboiu. V Kinodvoru pa bosta v sredo ob 19. in 21. uri še projekciji zmagovalnih filmov. Organizatorji so sporočili, da bodo izbrali dva nagrajena filma in ju ponovno zavrteli vsem, ki so ju zamudili ali spregledali v rednem festivalskem sporedu.

Italijanskemu filmu Moj brat je edinec se je nagrada izmuznila za las. © Uradna stran festivala

 

Štafeto prevzel srbski film Past
Med filmi v konkurenci za nagrado zlati kolut je občinstvo doslej ocenilo 45 filmov. Vodstvo je tik pred koncem s povprečno oceno 4,67 od italijanskega Moj brat je edinec prevzel srbski film Past režiserja Srđana Golubovića. Golubović je prišel svoj film sam predstavit. Film je bil, je pojasnil, predstavljen na približno 30 festivalih in bil do Ljubljane deležen že 11 nagrad. Bil je že v redni distribuciji v več evropskih državah. Režiser Pasti, postavljene v sodobno tranzicijsko Srbijo, ki pa bi se lahko dogajala tudi kjerkoli drugje v novih evropskih okoljih "na prehodu", je posebej skrbno izbral igralce. O skrbi za igralsko zasedbo se je, kot je povedal, dobro poučil pri svojem profesorju, znanemu režiserju Goranu Markoviću.

Za glavno vlogo očeta, ki se v novi družbeni stvarnosti "ne znajde", nazadnje pa je pripravljen celo moriti, da bi zagotovil denar za sinovo srčno operacijo, je Golubović izbral Nebojšo Glogovca, ki se je v težkih karakternih vlogah že dodobra potrdil tako v gledališču kot na filmu. Po glasovanju občinstva je sicer dolgo časa vodil nemško-turški Z druge strani, nato pa je še včeraj najbolje kazalo italijanskemu Moj brat je edinec.

Črno-beli Nadzor v režiji fotografa Antona Corbijna je eden resnih kandidatov za vodomca. © Uradna stran festivala

 

Prvič pod Popkovo taktirko
LIFFe se je začel 7. novembra in se je letos predstavil s 100 filmi. Glavno nagrado vodomec za najboljši prvi oziroma drugi celovečerni film bo dobil eden izmed 12 filmov v sekciji Perspektive. Festival letos prvič v celoti poteka pod vodstvom programskega direktorja, filmskega kritika Simona Popka. Popek je nekatere sekcije ukinil, druge okrepil. Več poudarka je dal avtorskim opusom in nacionalnim kinematografijam, na primer romunski. "Film je en sam in tega moramo imeti radi; ne delim ga na komercialni in umetniški, temveč kvečjemu na dober in slab," je moto programskega direktorja.

Nagrade podeljujejo mednarodne žirije. O vodomcu odloča žirija, v kateri so Alexis A. Tioseco, Enrico Chiesa in Andrej Blatnik, o nagradi AI na temo človekovih pravic žirija, v kateri so Taco Ruighaver, Jasmin Duraković in Nataša Posel, v žiriji FIPRESCI so člani Gabe Klinger, Leo Soesanto in Nil Baskar. Na natečaj Itak Filmfest je prispelo 56 filmov. Žirija v sestavi Simon Popek, Nejc Gazvoda, Maja Taraniš Gigia in Eva Winkler izbira zmagovalca, ki bo prejel vstopnico za ogled vseh projekcij filmov LIFFe 2008 in unikatni kipec.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.