Slovenija
21 ogledov

Nafta prvič nad 99 dolarji

Nafta sod istockphoto Žurnal24 main
Cena ameriške nafte se je prvič povzpela nad mejo 99 dolarjev za sod. Vnovično hitro rast cen nafte analitiki povezujejo predvsem s šibkim dolarjem.

Sodček nafte je dosegel rekordno vrednost nad 99 dolarji. © iStockphoto

 
Cena ameriške nafte se je prvič povzpela nad mejo 99 dolarjev za sod. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte je bilo treba v noči na sredo v azijskem trgovanju odšteti tudi do 99,20 dolarja. Meja sto dolarjev za sod nafte je tako po besedah strokovnjakov na borznih trgih vse bolj v središču pozornosti.

V nadaljevanju trgovanja se je cena nafte nekoliko znižala. Nazadnje je bilo treba za sod zahodnoteksaške lahke nafte, ki velja za referenčno vrsto pri določanju svetovne cene nafte, odšteti 98,84 dolarja, kar je 81 centov več kot ob koncu torkovega trgovanja.

Borzni posredniki pojasnjujejo vnovično hitro rast cen nafte predvsem s šibkim dolarjem. V Tokiu se je tečaj ameriške valute danes znižal pod mejo 109 jenov za en dolar. Tudi v razmerju do evra se je dolar pocenil. Zaradi šibkega dolarja so surovine in nafta, ki na borzah kotirajo v ameriški valuti, za mnoge vlagatelje cenejši. Tudi zaradi tega se povečuje povpraševanje, s tem pa tudi cene.

Januarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent so se podražile za 86 centov na 96,35 dolarja za sod.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.