Magazin
98 ogledov

Astronomija na Slovenskem

Žurnal24 main
Knjiga Astronomija na Slovenskem vse od srednjega veka do danes predstavlja in opisuje dela slovenskih astronomov.

Vsi slovenski astronomi zbrani  v  eni knjigi

 
Marijan Prosen in Stanislav Južnič sta v knjigi Astronomija na Slovenskem in slovenski astronomi na tujem opisala tradicijo slovenske astronomije od 12. stoletja do danes. Po Prosenovih besedah je namen knjige, da bi prihodnje generacije gradile na njunih ugotovitvah, jih dopolnjevale in nadgrajevale z novimi izsledki.

 Avtorja sta v delu opisala večtisočletno tradicijo astronomije na Slovenskih tleh in delovanje slovenskih astronomov na tujem. Med slovenskimi veljaki je Južnič izpostavil Hermana Koroškega, zaslužnega za prevod arabske astronomije v latinščino, ter druga velika imena slovenske astronomije, kot so Gabrijel Gruber, Jurij Vega in Herman Potočnik.

Avtorja med drugim omenjata še številne druge manj znane slovenske astronome, kot je npr. Avguštin Hallerstein (1703-1774), ki je deloval na Kitajskem in je zaslužen, da je med prvimi preštel Kitajce. Omenjata tudi vlogo fizika in akademika Antona Peterlina in Frana Dominika.

Knjiga je izšla ob 60-letnici ustanovitve katedre za astronomijo na Univerzi v Ljubljani ter hkrati predstavlja prispevek k projektu Noordung 2006/2007 Dragana Živadinova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.